Veri madenciliğinde kullanılacak verilerin standartlaştırılması ve iyileştirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Özdemir, Abdulkadir
Ayık, Y. Ziya
Yavuz, Uğur

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bilişim sistemlerindeki hızlı gelişim ile idari, endüstriyel ve akademik ortamlardaki veri toplama ve saklama kapasiteleri hem artmakta hem de bu verilerden daha çok yararlanma istek ve ihtiyaçları ortaya çıkmaktadır. Bu ihtiyacı karşılayabilecek tekniklerden birisi olan "Veri Madenciliğin" uygulanabilmesi için verilerin düzenlenmesi ve ayıklanması sonuç almak açısından çok önemli bir faktördür. Ancak ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde bilişim sistemlerinin kurulması ve kullanılması köklü bir geçmişe sahip olmaması, saklanan verilerin içerik ve yapılarında önemli farklılıkların oluşmasına yol açmıştır. Çalışmamızda Atatürk Üniversitesi öğrenci verilerine, veri madenciliği teknikleri uygulanabilmesi için bahsedilen nedenlerden kaynaklanan veri uyumsuzluklarının giderilebilmesi amaçlanarak, veri madenciliği tekniklerinin uygulanabileceği standart veriler elde edilmesi amaçlanmıştır.
Result of the quick revolution in information technologies, both the data acquiring and storage capacities in management, industrial and academic media, and the requirements and requests of the use of these data are arisen. To apply Data mining techniques to these requires to managing these requirements, data must be sorting and arranged. So it is possible to get quite results. But in developing countries like our countly, information systems had no quite long history, so stored data have different structures and different contents. In our study, it is aimed to apply data mining techniques to Ataturk University Student database. To achieve this aim, firstly it is intended to correct data inconsistency occurred from mentioned reasons.

Description

Keywords

Data mining, Data preparation, Data standardization, Veri madenciliği, Veri hazırlama, Veri standardizasyonu

Citation

Özdemir, A. vd. (2006). ''Veri madenciliğinde kullanılacak verilerin standartlaştırılması ve iyileştirilmesi''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25(1), 79-88.