Nikel nanoteller için mühendislik parametreleri ölçeklendirme kuralı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-04-01

Authors

Yıldız, Yunus Onur

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın ana konusunu, son yıllarda fiziksel özellikleriyle araştırmacıların ilgi odağında olan nikel nanoteller oluşturmaktadır. Tek kristalli nikel nanotellerin mekanik özellikleri moleküler dinamik simülasyonları vasıtasıyla incelenmiş ve literatürdeki deneysel çalışmalardan da faydalanılarak mühendislik parametreleri (elastisite modülü, akma gerilmesi ve maksimum gerilme) için ölçeklendirme kuralı geliştirilmiştir. Ayrıca nikel naotellerin deformasyon esnasındaki kristal yapısının değişimi ortak komşu analizi ile ortaya konmuştur. Bu çalışmanın en önemli hedefi; nikel nanoteller özelinde çok ölçekli modelleme için literatüre ölçeklendirme kuralı kazandırmaktır.
The nickel nanowires which have been the focus of researchers' attention for their physical properties in recent years are the main subject of this study. The mechanical properties of the single crystal nickel nanowires have been investigated with the help of molecular dynamics simulations and scaling law has been developed for engineering parameters (elasticity modulus, yield stress and maximum stress) by using earlier published experimental studies. In addition, the evolution of crystal structure during the deformation of nickel nanowires was examined by common neighbor analysis. The most important goal of this study is to develop a scaling law for multi-scale modeling of the nickel nanowires.

Description

Keywords

Nikel nanoteller, Moleküler dinamik, Çok ölçekli modelleme, Nickel nanowires, Molecular dynamics, Multiscale modelling

Citation

Yıldız, Y. O. (2021). ''Nikel nanoteller için mühendislik parametreleri ölçeklendirme kuralı''. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 26(1), 315-324.