2006 Cilt 25 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 10 of 10
  • ItemOpen Access
    Banka ödünçleri kanalı: Literatür ve Türkiye örneği (1986-2000)
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Ökte, M. Kutluğhan Savaş
    Bu makale, parasal aktarımın banka ödünçleri kanalı literatürünü gözden geçirmekte ve analitik bir yaklaşımla Türkiye ekonomisinde 1986-2000 dönemi için bu kanalın işle iş koşullarını araştırmaktadır. Bu dönemde, Türkiye ekonomisinde banka ödünçleri kanalının çalışması için gerekli olan koşullar kısmen mevcuttur. Banka ödünçleri kanalını işleyişi üzerindeki en önemli kısıt, kamu açıklarının değişen finansman biçimi ile para otoritesinin buna uyum sağlayan rezerv politikasıdır. Diğer taraftan, finansal sistemin bankacılık ağırlıklı yapısı, mevduatın bankalar için ana fon kaynağı olmaya devam etmesi ve özel firmaların dış finansman temini bakımından bankalara bağımlı olmaları, bu dönemde banka ödünçleri kanalının işleyişini olumlu yönde etkileyen faktörler olmuşlardır.
  • ItemOpen Access
    Türk Sosyal Güvenlik Reformu çerçevesinde genel sağlık sigortasının temel özellikleri ve değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Seçginel, Ferhat; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü.
    Türk Sosyal Güvenlik Sistemi yaklaşık 60 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu geçen süre içinde dünyadaki ekonomik gelişmelerin çok sistemin işletilmesiyle ilgili hatalardan dolayı Türk Sosyal Güvenlik Sistemi tıkanma noktasına gelmiştir. Yapılmasının zorunlu olmasının toplumun tüm tarafların a istisnasız kabul edildiği Türk Sosyal Güvenlik Reformu 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu makalede sağlık hizmetleri üzerinde durulacağından Sosyal Güvenlik Reformu ile oluşturulan Genel Sağlık Sigortası üzerine yoğunlaşılacak.Genel Sağlık Sigortası Türk Sosyal Güvenlik Sistemi için yeni bir kavram olmakla birlikte gelişmiş Batı Avrupa ülkelerinde çok uzun bir tarihsel geçmişe sahip ve oturmuş bir sistemdir. Genel Sağlık Sigortası geniş bir konu olup bu makalede sağlık hizmetlerinden yararlanmada getirdiği kolaylıklar ve yükümlülükler vurgulanmaya çalışılmıştır. Bu kolaylıklar ve yükümlülükler sağlık hizmetini kullanacaklar açısından irdelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Algılanan ürün kalitesinde iki hafta sonunda oluşan değişimin incelenmesi: cep telefonu markaları üzerine bir uygulama
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Başaran, Bülent
    Ürün ve hizmet kalite boyutları birbirinden farklıdır. Bu boyutlar tüketicilerin bir ürünü algılamasında etkili olur. Aynı ürünün farklı markalarının tüketicilerce nasıl algılandığı ve birbirlerine göre konumlarını tek bir algılama haritası üzerinde göstermek mümkündür. Belirli bir zaman diliminin belirli anlarında algılama haritaları oluşturup değişimlerini incelemek mümkündür. Bu çalışmada altı cep telefonu markası üzerinde böyle bir inceleme yapılmıştır. Yapılan ankete dayalı deney çalışmasına 161 lisans öğrencisi katılmıştır. Diğer koşullar sabit ve yalnızca sürenin değiştiği varsayıldığında, kısa süre içerisinde iki algılama haritası arasında önemli bir değişmenin olmadığı görülmüştür. Kalite boyutlarının neler olduğu hakkında öğrencilerin Önceden bilgilendirilip bilgilendirilmemesi onların algılamalarını değiştirmemiştir. Kalite boyutlarının önemlerine göre sıralattırılmasında ise kısa süre içerisinde önemli değişikliklerin oluştuğu bulunmuştur.
  • ItemOpen Access
    Bilgi teknolojisi yatırımlarının yönetimi ve üst yönetimin süreçteki rolü: Bir örnek olay çalışması
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Çoban, Gürsan; Turan, Aykut Hamit
    Son yıllarda Bilgi Teknolojilerine (BT) işletmeler gittikçe artan miktarlarda yatırım yapmakta ve bu yatırımların yapılma sürecinin etkin ve verimli yönetimi, işletmeler için önemli bir unsur olmaktadır. Bu çalışmada, Weill ve Broadbent (1999) ve Mintzberg (1989) oluşturduğu teorik altyapılarına anılarak, iki firma üzerinde bir örnek olay çalışması yapılmış ve her iki firmanın BT yatırım süreci karar verme sürecini yöntemleri ve üst yönetimin bu süreçteki rolü irdelenmiştir ve karşılaştırılmıştır. Ayrı , firmaların karakteristiklerine ve özel şartlarına göre, en etkin BT yatımı yönetme süreçleri ve üst yönetimin alması gereken rol ve uygulamaya yönelik çıkarımlar yapılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Azınlıklar sorunu: Uluslararası hukuk ve Türk hukuku açısından bir analiz
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Dalar, Mehmet
    Bu çatışma iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde azınlıkların ortaya çıkması, tanımlanmaları ve tarihsel gelişimi araştırılarak Milletler Cemiyeti, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi tarafından bu konuda yapılan düzenlemeler ile insan hak ve hürriyetleri çerçevesinde azınlıklara tanınan pozitif haklardaki gelişmeler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, Türkiye'deki tarihsel süreçte azınlıkların tanımlanmaları ve hukuki statülerine değinildikten sonra Türk hukuk sisteminde esas alınan azınlık kriteri ve bu kriterin dayandığı hukuksal belgeler incelenerek bu kriterler dışında kalan azınlıklara pozitif hakların tanınmasında AB uyum yasaları çerçevesinde kaydedilen aşamalar araştırılmış ve değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, hukuk Devleti ve demokrasi çerçevesinde Türkiye'de dinsel azınlıklara tanınan pozitif hakların diğer azınlık topluluğu kişilere de tanınması durumunda Türkiye'nin ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğüne katkı sağlayacağını göstermektir.
  • ItemOpen Access
    Takım yönetimi ve etkin takım yönetimine bir örnek: Chevron'da kendini yöneten takım uygulaması
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Pınar, A. Haluk
    Taylor'dan bu yana yönetim biliminde çeşitli yaklaşımlar geliştirilmiştir. Bu yaklaşımların her biri işletmelerde daha etkili bir yönetimin gerçekleştirilmesine önemli katkılar sağlamıştır. Bilgi toplumlarının söz konusu olduğu 2l.yüzyılın yönetim anlayışı ise geçmişin yönetim yaklaşımlarından farklı olmalıdır. Bilgiye dayalı ekonomilerde birbirini bütünleyen, sinerji oluşturan takım çalışanları olacaktır. Bu nedenle günümüzde hiyerarşik basamakların azaltıldığı, çalışanların yaratıcılıklarının ortaya çıkarılmaya çalışıldığı takım yapıları giderek daha çok ilgi çekmektedir ve takım yönetimi önem kazanmaktadır. Bu çalışmada uygulamaya ilişkin bir örneğin yer verildiği, kendini yöneten takım yapılarının gelecekte işletmelerde daha yoğun bir şekilde kullanılacağı söylenebilir.
  • ItemOpen Access
    Finansal olmayan performans ölçülerinin kullanımının yeni üretim ve yönetim tekniklerine etkisi: Ampirik bir çalışma
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Eker, Melek; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İşletme Bölümü.
    Küresel düzeyde yaşanan yüksek rekabet ve yoğun teknolojik değişim, işletmelerin performans ölçüm sistemlerini de şekillendirmektedir. İşletmeler yeni üretim ortamlarında çoklu performans ölçülerine yönelmekle ve bu çerçevede özellikle finansal olmayan performans ölçütleri ön plana çıkmaktadır. Marmara bölgesinde ilk beşyüz büyük işletme içerisinde gösterilen seksen üç imalat işletmesinden toplanan veriler kullanılarak gerçekleştirilen bu ampirik çalışmada ise finansal olmayan performans ölçüleri ile yeni üretim ve yönetim teknikleri olarak ifade edilen BDÜ, JIT ve TKY arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, performans değerlendirmeye yönelik finansal olmayan performans ölçülerinin kullanımı ile bilgisayar destekli üretim sisteminin, tam zamanında üretim sisteminin ve toplam kalite yönetiminin kullanımına önem veren işletmeler arasında doğrusal bir ilişki olduğunu göstermektedir.
  • ItemOpen Access
    Veri madenciliğinde kullanılacak verilerin standartlaştırılması ve iyileştirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Özdemir, Abdulkadir; Ayık, Y. Ziya; Yavuz, Uğur
    Bilişim sistemlerindeki hızlı gelişim ile idari, endüstriyel ve akademik ortamlardaki veri toplama ve saklama kapasiteleri hem artmakta hem de bu verilerden daha çok yararlanma istek ve ihtiyaçları ortaya çıkmaktadır. Bu ihtiyacı karşılayabilecek tekniklerden birisi olan "Veri Madenciliğin" uygulanabilmesi için verilerin düzenlenmesi ve ayıklanması sonuç almak açısından çok önemli bir faktördür. Ancak ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde bilişim sistemlerinin kurulması ve kullanılması köklü bir geçmişe sahip olmaması, saklanan verilerin içerik ve yapılarında önemli farklılıkların oluşmasına yol açmıştır. Çalışmamızda Atatürk Üniversitesi öğrenci verilerine, veri madenciliği teknikleri uygulanabilmesi için bahsedilen nedenlerden kaynaklanan veri uyumsuzluklarının giderilebilmesi amaçlanarak, veri madenciliği tekniklerinin uygulanabileceği standart veriler elde edilmesi amaçlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    The role of news approach in explaining exchange rate volatluty
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Öztürk, Feride
    Since the breakdown of the Bretton Woods system, existing structural models of exchange rate determination such as flexible-price monetary model, sticky-price monetary model, and portfolio balance model have been partly successful in explaining exchange rate volatility. Therefore, the focus of this line of study has shifted to capture the role of economic news on exchange rates. The purpose of this paper is to review the literature related to the role of news or unexpected events within the framework of the monetary approach to exchange rate determination and to indicate whether the news framework has been successful in explaining volatility in exchange rates.
  • ItemOpen Access
    Üretim sistemlerinde negatif sapmalı hedef programlama uygulaması
    (Uludağ Üniversitesi, 2006) Sezen, Hayrettİn Kemal; Bursa Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Ekonometri Bölümü.
    Bu çalışmada mağaza ekipmanları üreten bir firmanın üretim süreci analiz edilmiş, seçilmiş nihai ürün ve arı ürünler ile nihai ürünlerin yarı ürün bileşimleri ortaya konulmuş, ürün ağaçları ve makine varlığı belirlenip, geçmiş sal/ş değerlerinden hareketle geleceğe yönelik talep kestirimleri yapılmıştır. Bu verilerden hareketle firma için makine aylaklık/arını minimize eden bir Tamsayılı Doğrusal Hedef programlama modeli geliştirilmiştir. Bu modelle aynı zamanda üretim düzeyi en büyüklenmiş, her bir yarı üründen ve nihai üründen ne miktarda üretilmesi gerektiği belirlenip, kapasite kullanım oranları, atıl kapasiteler ve gereksinim duyulan işgücü saati belirlenmiştir.