Öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik hazırlanan fen deneyleri kılavuzunun değerlendirilmesi: “madde ve değişim” örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-12-14

Authors

Nas, Sibel Er
Çalık, Muammer
Yılmaz, Hilal Usta
Çoruhlu, Tülay Şenel
Akbulut, Hava İpek
Ergül, Cevriye
Dada, Şenay Delimehmet
Kıyrak, Zeynep

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı, “Madde ve Değişim” öğrenme alanı için öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik fen deneyleri kılavuzu hazırlamak, uygulamak ve bu kılavuzun öğrencilerin kavramsal anlamaları üzerine olan etkisini incelemektir. Özel durum yöntemi kapsamında, çalışmaya öğrenme güçlüğü yaşayan 12 öğrenci katılmıştır. Kavram testi, görüşme ve çizim testi veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Elde edilen veriler, tam anlama, kısmi anlama, alternatif kavrama ve anlamama kategorileri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, kılavuzun öğrencilerin madde ve değişim öğrenme alanına yönelik kavramsal anlamalarını olumlu etkilediği ortaya çıkmıştır. Ayrıca, öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilerin düşüncelerini çizimlerle ifade etmede daha başarılı oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçtan hareketle, özellikle yazma konusunda güçlük yaşayan öğrencilerin değerlendirilmesinde çizim yöntemi gibi alternatif yaklaşımların benimsenmesi önerilmektedir.
This case study aimed to develop a guidebook on science experiments for students with learning disabilities and investigate the book’seffect on their conceptual understanding of the topic, “matter and change”. Participants were12 students with learning disabilities. Data were collected via a conceptual understanding test, a drawing test and interviews, and analyzed using four categories, e.g., sound understanding, partial understanding, alternative conception and no understanding. The results showed that the guidebook positively affected their conceptual understanding of the topic “matter and change”. Moreover, these students were more successful in expressing their thoughts with drawings. The currentstudy recommends that such alternative assessment methods as drawings be employed to evaluate students, who especially have difficulties writing.

Description

Bu çalışma, Trabzon Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Sibel Er Nas'in danışmanlığında Hilal Usta Yılmaz tarafından yazılan "Öğrenme güçlüğü tanılı kaynaştırma öğrencilerine yönelik hazırlanan fen deneyleri kılavuzunun değerlendirilmesi: "Madde ve değişim" örneği" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Fen deneyleri kılavuzu, Kavramsal anlama, Madde ve değişim, Öğrenme güçlüğü, Science experiments guidebook, Conceptual understanding, Matter and change, Learning disabilities

Citation

Nas, S. E. vd. (2021). "Öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik hazırlanan fen deneyleri kılavuzunun değerlendirilmesi: “madde ve değişim” örneği". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34(1), 125-172.