Süt sığırı işletmelerinin çevre kirliliği potansiyellerinin değerlendirilmesi: Kütahya ili örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-01-03

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, hayvancılık işletmelerinin yoğun olduğu Kütahya ilinde bulunan süt sığırı işletmelerinin mevcut uygulamadaki atık depolama, değerlendirme ve yönetim sistemleri, işletmelerde oluşan hayvansal atıkların fonksiyonel özellikleri ve çevreye olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle bölge genelini temsil edebilecek 100 adet süt sığırı işletmesi çalışma materyali olarak seçilmiştir. Önceki çalışmaların sonuçları ile birlikte değerlendirmeler yapılarak, süt sığırı hayvancılığının bölgemizdeki geleceği açısından uygulanabilir öneri ve yaklaşımlar sunulmuştur. Araştırma alanında bulunan işletmelerin gübre yönetimleri incelendiğinde, %66’sında insan gücü ve kürekle toplanan gübre, %80 oranında açıkta yığın olarak uygun olmayan koşullarda bekletilmektedir. İşletmelerin sadece %20’sinde gübre deposu bulunmakta ve araştırma alanı işletmelerinin önemli bir kısmı (%62) yerleşim alanları içinde faaliyet göstermektedir. İşletmelerin %47’si su kaynaklarına çok yakın konumda bulunmakta ve çoğunluğunda gübre toplama ve depolama yöntemleri uygun olmayan koşullarda yapıldığı için ekolojik anlamda potansiyel tehlike unsurları içermektedir. Su, toprak, görüntü ve koku kirliliğinin önlenebilir olması, işletmelerin yerleşim yerlerine, su kaynaklarına yeterli uzaklıkta ve uygun alt yapı ile kurulup işletilmeleri ile mümkün olacaktır.
In this study, the waste storage, evaluation and management systems in the current practice, the functional characteristics of the animal wastes formed in the dairy cattle farms in Kütahya province and their effects on the environment were evaluated. Therefore, 100 dairy cattle enterprises located in Kütahya province, where dairy e farms are concentrated and thought to be able to illustrate the region in general, were selected as the study material. Making evaluations together with the results of the previous studies, practical suggestions and approaches for the future of dairy cattle breeding in the region were presented. When the manure management of the dairy cattle operations is examined, in 66% of the manure collected with labor and shovels, 80% of the manure is kept in an open pile under unsuitable conditions. Only 20% of the farms have manure storage and a significant proportion (62%) of the farms are operated within the settlements. Forty seven percent of the enterprises are located very close to the water resources, the majority of them contain ecological potential hazards as manure collection, and storage methods are carried out under unfavorable conditions. Water, soil, image and odor pollution can be prevented by establishing and operating the farms with sufficient infrastructure and sufficient distance to settlements and water resources.

Description

Keywords

Gübre yönetimi, Barınak, Atık depolama, Süt sığırları, Çevre kirliliği, Manure management, Dairy cattle barn, Waste storage, Dairy cattle, Environmental pollution

Citation

Peypazar, Z. B. ve Kılıç, İ. (2021). "Süt sığırı işletmelerinin çevre kirliliği potansiyellerinin değerlendirilmesi: Kütahya ili örneği". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 26(1), 15-28.