İşletmelerde dikey büyüme ve hammadde üretiminde üretim fonksiyonu uygulaması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992

Authors

İştar, Hasan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Mustafakemalpaşa ve Karacabey Ovası, Bursa ilinde domates tarımının en yoğun olduğu bölgelerdir. Bu bölgelerde her yıl sanayi tipi domates tarımı kesintisiz devam etmekte ve buna bağlı olarak topraklar yıldan yıla verimliliğini yitirmekte, zararlılar ve hastalık etmenleri artış göstermektedir. Bugün artık klasik standart domates çeşitleri başa baş noktasını geçebilecek tonajı elde etmede yetersiz kalmakta, bu nedenle yeni bir arayışla hibrit çeşitlere yönelinmektedir. Fiyatları oldukça yüksek olan bu çeşitlerin tohumları yabancı ortaklı veya % 100 yabancı sermayeli tohumculuk işletmeleri tarafından çoğunlukla ithal ve son yıllarda ülkemizde üretilmeleri suretiyle karşılanmaktadır. Büyük işletmelerde ise bu hammadde girdisi yönünde büyümeler görülmektedir. Bu çerçevede çalışmamızın amacı konserve sanayinde işletmelerin hammadde yönünde dikey büyümeye iten etmenleri incelemek. dikey büyüme yoluyla hammadde üretiminin kontrol edildiği bir işletmede işletme düzeyinde verileri alan çalışması yaparak derlemek bu verileri rafine hale getirdikten sonra hibrit ve standart sanayi tipi domates üretimi için üretim fonksiyonlarının ekonometrik olarak tahmin etmektir.

Description

Keywords

Hammadde üretimi, İşletmeler, Dikey büyüme, Üretim, Vertical growth, Raw material production, Production, Üretim fonksiyonları, Production functions

Citation

İştar, H. (1992). İşletmelerde dikey büyüme ve hammadde üretiminde üretim fonksiyonu uygulaması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.