Afganistan’daki tarımsal kooperatiflerin başarısını etkileyen faktörlerin analizi: Belh ili örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-01-14

Authors

Yasin, Sebghatullah

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tarım kooperatifleri, kırsal kalkınmaya katkıda bulunabilecek en önemli kurumlar arasındadır. Afganistan'da nüfusun yaklaşık yüzde 80'i, kırsal alanda yaşamakta ve büyük bir kısmı tarımda istihdam edilmektedir. Bu nedenle, aktif ve dinamik bir tarım sektörünün varlığı, köylerdeki yoksul insanların ekonomik durumuna önemli bir katkı sağlamaktadır. Tarım kooperatifleri kırsal alanda yoksulluğun azaltılmasına katkı sağlayacak en önemli oluşumlardan biridir. Bu araştırmada bir tarım kooperatifinin başarılı bir şekilde çalışması için gereken faktörler incelenmiştir. Bu amaçla Afganistan'ın Belh ilindeki tarım kooperatiflerinin başarısında rol oynayan faktörler, 10 kooperatifin 34 yöneticisine uygulanan anket çalışması ve yapılan görüşmeler ile belirlenmeye çalışılmıştır. Afganistan'ın Belh ilindeki tarım kooperatiflerinin başarısını etkileyen faktörler; insan faktörü, yönetim, ekonomik faktörler, dış örgütsel bağlantılar ve yapısal faktörler olmak üzere 5 ana kategoride incelenmiştir. Araştırma sonucuna göre, incelenen kooperatiflerde üye bağlılığı, üyelerin katılımı ve yönetim becerileri bir hayli zayıftır. Ülkenin genel ekonomik durumu ve finansman kaynaklarına erişim zorluğu kooperatiflerin başarısını olumsuz yönde etkilemektedir. Kooperatiflerin pazarlama sorunları bulunmaktadır ve dış örgütler ile bağlantısı son derece kısıtlıdır. Afganistan’daki kooperatiflerin başarılı bir şekilde faaliyetlerini sürdürebilmeleri için finansman kaynaklarına ulaşmalarının sağlanması, hükümetin teşvik edici politikalar uygulaması ve üyelerin kooperatiflerine olan bağlılığını artırıcı çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Agricultural cooperatives are one of the most important institutions that can contribute to rural development. Approximately 80 percent of the population in Afghanistan lives in rural areas and a large part is employed in agriculture. Therefore, the existence of an active and dynamic agricultural sector makes a significant contribution to the economic situation of poor people in the villages. Agricultural cooperatives are one of the most important organisations that will contribute to reducing poverty in rural areas. The factors required for an agricultural cooperative to work successfully were examined in the study. For this purpose, the factors that play a role in the success of agricultural cooperatives in Balkh, Afghanistan, have been determined through a survey and interviews conducted with 34 managers of 10 cooperatives. Factors affecting the success of agricultural cooperatives in Balkh, Afghanistan; human factor, management, economic factors, external organizational relations and structural factors are examined in 5 main categories. According to the results of the research, member loyalty, participation of members and management skills are rather weak in the studied cooperatives. The general economic situation of the country and difficulties to access financial resources adversely affect the success of the cooperatives. Cooperatives have marketing problems and have a very limited relationship with external organizations. In order to provide to continue the activities of cooperatives in Afghanistan successfully, it is necessary to ensure their access to financing resources, the government should implement incentive policies and work to increase the loyalty of members to their cooperatives.

Description

Keywords

Afganistan, Belh, Tarım kooperatifleri, Kırsal kalkınma, Afghanistan, Balkh, Agricultural cooperatives, Rural development

Citation

Yasin, S. (2021). Afganistan’daki tarımsal kooperatiflerin başarısını etkileyen faktörlerin analizi: Belh ili örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.