Okul öncesi öğretmen kabul red ölçeği: Çocuk Kısa Formu’nun (6 yaş) Türkçe’ye uyarlanması geçerlik ve güvenirlik çalışması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-02-25

Authors

Ekiz, Büşra

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmanın amacı, okul öncesi 6 yaş grubunda olan çocukların, öğretmen kabul red algılarını değerlendirmek amacıyla Rohner ve Giotsa (2012) tarafından geliştirilen Erken Çocukluk Dönemi Ebeveyn Kabul Red Ölçeği: Çocuk Kısa Formu (ECPARQ), Okul Öncesi Öğretmen Kabul Red Ölçeği: Çocuk Kısa Formu 6 Yaş (OÖKRÖ) şeklinde Türkçe’ye uyarlamak, geçerlik ve güvenirlik çalışmalarını yapmaktır. Bu araştırmada betimsel tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırma örneklemini 2019-2020 eğitim-öğretim yılında İstanbul İlinin Ümraniye ve Bağcılar ilçelerinden 4 özel anaokulu ve 3 devlet anaokulunun toplamda 400 çocuk ile bu çocukların sınıflarında görev alan 18 öğretmen oluşturmaktadır. Bu araştırmada, Rohner ve Giotsa (2012) geliştirdiği araştırmacı tarafından Türkçe’ye uyarlaması, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılan ‘Okul Öncesi Öğretmen Kabul Red Ölçeği: Çocuk Kısa Formu 6 Yaş (OÖKRÖ)’ ve ‘Veli İzin Formu’ uygulanmıştır. Ölçek dörtlü Likert seçeneği olan 23 maddeden oluşmaktadır. Uygulanan doğrulayıcı faktör analizi sonucu ölçek 4 faktörlü bir yapı göstermiştir. Bu faktörlerin sırasıyla Sıcaklık/şefkat, Düşmanlık/saldırganlık, Umursamazlık/ihmal ve Ayrıştırılmamış red’tir. Güvenirliği belirlemek için madde-toplam puan, Cronbach’s alfa güvenirlik katsayısı ve zamana göre değişmezlik katsayısına bakılmıştır. Tutarlılık katsayıları tüm ölçek için .89; alt ölçekler: Sıcaklık/şefkat .82, düşmanlık/saldırganlık .92, umursamazlık/ ihmal .71, ayrıştırılmamış red .79’dur. İki uygulama arası güvenirlik katsayısı .99’dur. Araştırma bulguları, ölçeğin geçerli ve güvenilir bir şekilde okul öncesi dönem 6 yaş grubu çocukların öğretmen kabul red algılarını ölçebileceğini göstermektedir.
The purpose of this study; to evaluate the perceptions of teacher acceptance-rejection children in the age group of 6 years of preschool, Early Childhood Parental Acceptance Rejection Scale: Child Short Form developed by Rohner and Giotsa (2012) Preschool Teacher Acceptance Rejection Scale: Child Short Form (6 years old) to adapt to Turkish, to make validity and reliability. This research was contucted as a descriptive survey model. The sample was consisted of 400 preschool children and 18 preschool teacher who attended private 4 kindergartens and 3 public kindergartens from Ümraniye and Bağcılar places in İstanbul. In this research, ‘Preschool Teacher Acceptance Rejection Scale: Child Short Form (6 years old)’ and ‘Parent Confirmation Form’, which was adapted to Turkish by the researcher and whose validity and reliability studies were made, were applied. The scale consists of 23 items with a four-point Likert option. As a result of the confirmatory factor analysis applied, the scale showed a structure of 4 factors. These factors are warmth/affection, hostility/aggression, carelessness/negligence and undifferentiated rejection, respectively. For reliability analysis, item-total score, Cronbach’s alpha reliability coefficient and time invariance coefficient were evaluated. The consistency coefficients were .89 for the entire scale and .82 for raw warmth/affection for the subscales, .92 for hostility/aggression, .71 for indifference/negligence, and .79 for undifferentiated rejection. The findings of the study show that the scale can measure the teacher acceptance perceptions of 6 year old preschool children in a valid and reliable manner.

Description

Keywords

Geçerlik ve güvenirlik, Kabul etme ve reddetme, Okul öncesi eğitim, Acception and rejection, Preschool education, Validity and reliability

Citation

Ekiz, B. (2021). Okul öncesi öğretmen kabul red ölçeği: Çocuk Kısa Formu’nun (6 yaş) Türkçe’ye uyarlanması geçerlik ve güvenirlik çalışması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.