Modüler aparat elemanlarında optimum bağlama kuvvetlerinin bulunması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005-03-14

Authors

Yıkıcı, Özgür

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada modüler aparat elemanlarında optimum bağlama kuvvetlerinin bulunması için nümerik yöntemler kullanılmış ve bu yöntemler arasındaki avantajlar ve dezavantajlardan bahsedilmiştir. Bu yöntemler bilgisayar destekli programlama (delphi) - aparat yerleştirme kurallarına bağlı olarak kurulmuştur. Aparatların tanımı, önemi ve fonksiyonları, uygulama alanları, sınıflandırılması, aparat tasarımı ilkeleri, parça konumlama ve yapısal prensiblerinden bahsedilmiştir. Aparat - iş parçası sistemlerinde 2 boyutlu ve sürtünmesiz hal durumlarında kuvvet analizi, 3 boyutlu sürtünmeli ve sürtünmesiz hal durumlarında kuvvet analizi, optimum bağlama kuvvetlerinin bulunması için deneme yanılma ve tepe tırmanma (bill climbing) yöntemleri kullanılmıştır. Kuvvetlerin optimizasyonu için bilgisayar destekli programlama (delphi) kullanılmıştır.
The purpose of this study is to find the optimum clamping forces in modular fixture systems. Numerical methods have been used. Advantages and disadvantages of this methods have been explained. A computer program is developed using Delphi programming language. Definitions of fixtures, their functions, application areas, fixture design and workpiece locating rules have been explained. Two and three dimensional case studies are presented. Force analysis has been performed including friction and without friction. Trial-error and hill climbing optimization algorithms are used to find the optimal clamping forces.

Description

Keywords

Modüler, Aparat elemanları, Optimum bağlama, Kuvvetlerinin bulunması, Finding strengths, Optimum bonding, Apparatus elements, Modular

Citation

Yıkıcı, Ö. (2005). Modüler aparat elemanlarında optimum bağlama kuvvetlerinin bulunması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.