Arazi toplulaştırma proje başarı kriterleri üzerine bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-05-07

Authors

Esen, Ali

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Arazi toplulaştırma çalışmalarında proje başarısını etkileyen birçok unsur yer almaktadır. Proje başarısını doğrudan etkileyen ve en temel başarı kriteri olarak görülen toplulaştırma oranı (TO), buna ek olarak geliştirilmiş yeni toplulaştırma oranı değeri (YTO), toplulaştırma öncesi ve sonrası için işletme başına düşen parsel sayısı ve büyüklüklerindeki değişimler, parsel şekillerindeki değişimleri analiz etmek için şekil indeksi (SI), fraktal büyüklük indeksi (FD) ve çevre alan oranı (ÇAO) göstergeleri kullanılmaktadır. Parsel alanı - konum ilişkisinin değerlendirilmesinde alan - kuş uçuşu yol uzunluğu uygunluğu (KUYUU) formülüzasyonu, parsel parçalılık durumunun değerlendirilmesinde ise Januszewski indeks (JI) ve Simmons indeks (Sİ) değerleri kullanılmaktadır. Parsellerin toplulaştırma öncesi ve sonrası konumlarının çakışma durumunu sayısal olarak oransal bir biçimde ifade etmek için, parsel çakışma oranı (PÇO) hesaplanmaktadır. Bu çalışmada arazi toplulaştırması projelerindeki genel başarı düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yukarıda sözü edilen kriterlerin kullanılabilirliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Denizli'nin Tavas İlçesi 2. Kısım Altınova Mahallesi'nde yapılmış olan arazi toplulaştırma (AT) projesi materyal olarak kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre arazi toplulaştırma öncesi ve sonrası için hesaplanan değerler optimum değerlere yaklaşmıştır. Çalışma sonucunda kullanılan tüm göstergelerin kolay hesaplanabilir ve hızlı yorumlanabilir olması nedeniyle, AT projelerinin başarı durumunun değerlendirilmesinde kullanılabilecek parametreler olduğunu göstermektedir.
There are many factors affecting the project success in land consolidation works. Success of the project directly affects the most basic success criteria is seen as consolidation ratio, in addition to improved new consolidation value, higher than before and after the number of parcels and sized per agricultural enterprise for changes shape index to analyze fractal dimension index and near field rate indicator are used. In evaluating the position of field parcels space flight path length the suitability of formulisation is in the evaluation of the status of the parcel sectional units observing Januszewski index and Simmons index values. Consolidation of parcels before and after the conflict status of numerically position proportional to put it another way, the parcel is calculated from the ratio of the conflict. In this study, land consolidation projects in order to determine the overall success level of the above-mentioned criteria are intended to determine the availability of for this purpose. Tavas, Denizli District 2. Side in Altınova Street land consolidation project material part. According to results obtained before and after the land consolidation optimal values for calculated values. As a results of the works can be calculated easily and quickly all the indicators used may be interpreted due to the success of the land consolidation project status reviews, parameters that can be used.

Description

Keywords

Arazi toplulaştırması, Parçalılık, Şekil, Konum, Land consolidation, Fragmental, Shape, Location

Citation

Esen, A. (2019). Arazi toplulaştırma proje başarı kriterleri üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.