Büyütme dönemindeki buzağılarda farklı kaba yem kaynaklarının performansa etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-07-19

Authors

Altınsoy, Hacer Yavuz

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, doğumdan sütten kesim dönemine kadar ki dönemde buzağılarda yoğun yemle beraber farklı sürelerde, farklı kuru otlar ile beslemenin buzağılarda canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve bazı vücut ölçülerine olan etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Deneme her birinde 12 baş buzağı bulunan 3 gruptaki toplam 36 baş buzağı ile yürütülmüştür. Denemede buzağılara bireysel yemleme uygulanmış ve deneme 60 gün sürmüştür. Deneme başlangıcında tüm gruplardaki buzağılar ilk 3 gün boyunca kolostrum ile beslenmiş, 3. günden 60. güne kadar ise günde 4 lt buzağı maması içirilmiştir. Buzağılar 60. günde sütten kesilmiştir. Kontrol grubu olan 1. gruba 3 günlük yaştan itibaren 60. güne kadar ad libitum buzağı başlangıç yemi, 35. günden sütten kesime kadar doğranmış yonca kuru otu verilmiştir. 2. gruba 3 günlük yaştan itibaren ad libitum buzağı başlangıç yemi ve 2 haftalık yaştan sütten kesime kadar doğranmış yonca kuru otu verilmiştir. 3. gruba ise 3 günlük yaştan itibaren ad libitum buzağı başlangıç yemi, 2 haftalık yaştan itibaren sütten kesime kadar da doğranmış yulaf kuru otu verilmiştir. Buzağıların canlı ağırlığı, vücut uzunluğu, göğüs genişliği ve cidago yüksekliği haftalık olarak ölçülmüştür. Deneme boyunca buzağıların yoğun yem ve kaba yem tüketimleri ise günlük olarak saptanmıştır. 60 günlük deneme boyunca buzağıların canlı ağırlıkları, yoğun yem ve kaba yem tüketimleri açısından gruplar arasında istatistiki açısından önemli bir farklılık görülmemiştir (P>0,05). Bu araştırma sonucunda doğumdan sütten kesime kadarki dönemde buzağı beslemede farklı kaliteli kuru ot kaynaklarının bazı vücut ölçüleri ile canlı ağırlık üzerine önemli bir etkide bulunmadığı belirlenmiştir.
In this study the aim is to evaluate effect of feeding different forage source in different time periods with a concentrate feed on body weight gain, consantrate feed consumption, forage consumption, and body measurements. In the trial thirty-six calves assigned 3 treatments and each treatments there were 12 calves. In the trial calves fed individually and trial period was 60 days. All calves received colostrum for first 3 days, and after the third day they recieved 4 lt of milk replacer until the 60 days of age. Control group (1. Treatment) received ad libitum starter feed from 3 day of age and chopped alfalfa hay after 35. day of age. Second group received ad libitum same starter feed and after the second week they recieved chopped alfalfa hay. Third group received ad libitum same starter feed and after the second week they received oat hay. Calves' body weight, body length, body barrel and wither height also measured and recorded weekly. Concentrate feed and forage consumption was measured and recorded daily. After 60 days of trial period there were no statistical differences in body weight, starter and forage consumption (P>0,05). As a result of this research, it was determined that different quality hay sources did not have a significant effect on body weight and measurements in calf feeding from birth to weaning period.

Description

Keywords

Buzağı besleme, Canlı ağırlık, Vücut ölçüleri, Yonca kuru otu, Alfalfa hay, Body measurement, Body weight, Calf feeding, Oat hay

Citation

Altınsoy, H. Y. (2019). Büyütme dönemindeki buzağılarda farklı kaba yem kaynaklarının performansa etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.