Taşınabilir cihazlar aracılığıyla yabancı dil olarak Türkçe öğrenimi uygulamalarının belirlenmesi, sınıflandırılması ve öğrenci kazanımlarına ilişkin öğrenci değerlendirmeleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-06-17

Authors

Uçar, Tarık

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çalışmanın amacı, bilgisayar destekli yabancı dil öğretiminin bir alt dalı olan akıllı telefon ve tablet bilgisayarlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş, yabancı dil olarak Türkçe öğrenimine yönelik uygulamaların; belirlenmesi, sınıflandırılması ve öğrenci kazanımlarının ele alınmasıdır. Bu amaç doğrultusunda çalışma, keşfedici desende tasarlanarak nicel verilerin kullanıldığı araştırma yöntemi uygulanmıştır ve iki önemli bölümden oluştur: 1) Sanal mağazalar (Google Playstore, Apple Appstore) üzerinden sunulan, yabancı dil olarak Türkçenin öğrenimine yönelik hazırlanmış uygulamaların/oyunların derlenmesi, bir yazılım değerlendirme çizelgesine göre sınıflandırılarak dil ve kültür içeriklerinin değerlendirilmesi. 2) Türkiye'de Türkçe öğrenen yabancı öğrencilerin bu uygulamalardan yararlanma durumlarının ve bu uygulamaların kazanımlarına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi. Birinci bölüm verileri, 28.10.2018 tarihine kadar Android PlayStore ve IOS AppStore sanal mağazalarında yer alan ve en az bin kişi tarafından indirilmiş; yabancı dil olarak Türkçe öğrenimi uygulamalar/oyunları belirlenmiş, belirlenen uygulamalar içerik analizi yöntemi doğrultusunda sınıflama çizelgesiyle sınıflandırılmış ve betimsel olarak sunulmuştur. İkinci bölüm verileri de Türkiye'de Türkçe öğrenen yabancı öğrencilere gerçekleştirilen anket formuyla elde edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular; Nicel veriler SPSS 23 ve M. S. Excel yazılımlarıyla nicel veri çözümleme yöntemleri uygulanıp çözümlenerek sunulmuştur. Öğrencilerin yabancı dil olarak Türkçe öğrenimine yönelik mobil uygulamaları kullanma ve mobil uygulamaların dil becerilerinin gelişimine katkı sağlaması konusuna olumlu yaklaşım içinde oldukları belirlenmiştir. Bu olumluluk durumu cinsiyet, yaş, Türkçe seviyesi ve okuyacakları bilim dalı değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermemiştir.
The current study deals with identifying and classifying of the mobile Turkish learning applications developed to be used in smart phones and tablets as a sub-branch of computer-assisted foreign language learning and discussing their contributions to support linguistic skills of learners. The study was designed in exploratory pattern within the framework of its purpose and quantitative data were used as the research method. It consisted of two parts: 1) Collection of the applications/games intended for teaching Turkish as a foreign language, released in virtual stores (Google Playstore, Apple Appstore); classifying them according to a software assessment chart and evaluating their linguistic and cultural contents. 2) Identifying the use of such applications in terms learning Turkish by foreign students in Turkey and finding out their opinions about the outcomes of these applications. The data of the first section involving the applications/games for learning Turkish as a foreign language being available in Android Playstore and IOS AppStore virtual stores and that were downloaded by at least one thousand learners until 28/10/2018 were identified. These applications were classified by the evaluation chart in parallel with the content analysis method and were presented in a descriptive manner. The data of the second section were obtained through survey forms that were completed by the foreign students learning Turkish in Turkey. As the result of the study, the quantitative data obtained were presented after being analysed with SPSS 23 and M. S. Excel software. The study reveals that students have a positive approach to the use of mobile applications for learning Turkish as a foreign language and the development of their language skills through mobile applications.

Description

Keywords

Akıllı telefonla Türkçe öğrenimi, Yabancı dil olarak Türkçe öğrenimi, Taşınabilir cihazlarla Türkçe öğrenimi, Türkçe için taşınabilir uygulamalar/oyunlar, Learning Turkish as a foreign language, Mobile applications/games for Turkish, Mobile assisted Turkish learning, Smart phone assisted Turkish learning

Citation

Uçar, T. (2019). Taşınabilir cihazlar aracılığıyla yabancı dil olarak Türkçe öğrenimi uygulamalarının belirlenmesi, sınıflandırılması ve öğrenci kazanımlarına ilişkin öğrenci değerlendirmeleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.