Çeşitli cihazlar için standart olmayan kalibrasyon metotları ve validasyon çalışmalarının standart metotlarla karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-07-01

Authors

Kılıç, İsmail Fırat

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu tezde, sanayi kuruluşları ve imalat atelyelerinde sıklıkla kullanılan ölçme cihazlarının kalibrasyonlarının yapıldığı referans ölçme cihazlarının, kullanıla gelinen referanslar yerine daha hassas ölçüm sonuçları ve daha düşük ölçüm belirsizlikleri elde edinileceği düşünülen, farklı referans cihazla kalibrasyonlarının yapılması ve daha doğru sonuçlar elde edip, daha düşük ölçüm belirsizlikleri ile kalibrasyonların raporlanması amaçlanmıştır. Çalışmada temel olarak Boyutsal ölçümler için sanayi kuruluşlarınca kullanılan, temel ölçme cihazlarının kalibrasyon işlemlerinde kullanılan referanslardan başlıcaları için yeni kalibrasyon metotları geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu referans cihazlar ; Kameralı Ölçüm Cihazı, Universal Uzunluk Ölçüm Cihazı ve Ölçme Saati Kalibratörü olarak değerlendirilmiştir. Boyutsal kalibrasyon alanında kullanılan bu referans cihazlar için bilinen ve kullanılan kalibrasyon metotları dışında referans olarak Lazer İnterferometre yöntemi kullanılmış ve daha az sapma içeren kalibrasyon sonuçları ve daha düşük ölçüm belirsizlikleri elde edilmeye çalışılmıştır.
In this thesis, it is assumed that the reference measuring devices in which the calibrations of the measuring devices which are frequently used in industrial establishments and manufacturing workshops are made with different reference calibrations which are thought to obtain more accurate measurement results and lower measurement uncertainties instead of the references that are used, Uncertainties and calibrations. New calibration methods have been tried to be developed for reference to the references used in the calibration processes of basic measuring devices, which are used mainly by industrial organizations for dimensional measurements. These reference devices; It was evaluated as a Camerical Measuring Device, a Universal Length Measuring Device and a Measuring Time Calibrator. For these reference devices used in the field of dimensional calibration, other than the known and used calibration methods, the Laser Interferometer method was used as a reference and the calibration results with less deviation and lower measurement uncertainties were tried to be obtained.

Description

Keywords

Ölçüm belirsizliği, Boyutsal kalibrasyon metotları, İzlenebilirlik, Uncertainty of measurement, Length calibration methods, Traceability

Citation

Kılıç, İ. F. (2019). Çeşitli cihazlar için standart olmayan kalibrasyon metotları ve validasyon çalışmalarının standart metotlarla karşılaştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.