Spectral co-existence in cooperative wireless networks

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-06-12

Authors

Habanabakize, Omar

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu tezde, düz Rayleigh sönümlemeli radyo kanalında analog ağ kodlamanın, birincil ve ikincil kullanıcıların aynı spectrum bölgesine işbirlikli röle aracılığı ile eşzamanlı erişiminde kullanımı araştırılmıştır. Birincil ve ikincil sistemlerin tek giriş tek çıkışlı (SISO) olduğu farzedilerek, üzerine bindirmeli spektral birliktelik ile 2x2 SISO-SISO işbirlikli radio ağı ele alınmıştır. Birlikteliğin, ikincil sinyalin analog ağ kodlanmış birincil sinyal üzerine iki farklı senaryo altında bindirilmesi şeklinde sağlandığı farzedilmiştir. Bu bağlamda, gerek birincil iletimin sağlanması ve/veya mevcut sinyal kalitesinin iyileşmesi şeklinde her iki kullanıcı da avantaj elde etmektedir. Birincil sinyal kalitesinin en azından mevcut durumunun korunması veya her iki kullanıcı için de iyileştirilmesi için gerekli koşullar servis dışı kalma olasılığı yönünden incelenmiştir. Ayrıca, bilişsel spectrum algılama farzedilerek ikincil kullanıcının servis dışı kalma olasılığı, iletimin sadece birlikte spectrum kullanımı şeklinde değil, belli bir olasılıkla boş spectral boşlukların doldurularak doğrudan yapılabildiği bir senaryoya genelleştirilmesi ile de elde edilmiştir.
In this thesis, the use of analog network coding for the spectral co-existence of primary and secondary users in flat Rayleigh fading through cooperative relaying has been investigated. It is assumed that the primary and secondary systems are all SISO, and thus a 2x2 SISO-SISO cooperative radio network has been considered for concurrent spectrum sharing using overlay approach. The investigated co-existence assumes placing the secondary signal on top of the analog network-coded primary signals at the secondary relay under two different scenarios, from which both users benefit as to either enable primary transmission not possible otherwise or increase signal quality or both compared to that in the absence of cooperation. Conditions of at least maintaining or increasing the primary user's signal quality compared to that in the absence of cooperation have been analyzed in terms of outage probabilities for both users. Assuming cognitive spectrum sensing, outage probability has also been obtained for the secondary users by generalizing the transmission to the case in which spectrum holes may also be available with some probability.

Description

Keywords

Spektral birliktelik, İşbirliği, Analog ağ kodlama, Spectral coexistence, Cooperation, Analog network coding

Citation

Habanabakize, O. (2019). Spectral co-existence in cooperative wireless networks. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.