Tek sektörlü bir Neo- klasik büyüme modelinde para

Loading...
Thumbnail Image

Date

1973

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi

Abstract

Tek sektörlü neo-klasik büyüme modeli, iktisat teorisyeninin malzeme setinde standard bir araç olma niteliğini kazanmıştır. Bununla beraber birçok yönleriyle model ister istemez karmaşık ve matematiksel olup esas inceleme konularının sadeliğini bozma özelliğindedir. Bunun yanında, model ile incelenen konular büyük ölçüde ekonominin parasal değil de reel yönü ile ilgilidir. Bu araştırmanın konusu, mümkün olduğu kadar basit bir durum için tek sektörlü büyüme modelinin geometrik bir ifadesini sunmak ve böyle bir modelde paranın oynayacağı rolü incelemektir. Birinci kısımda basit bir model ortaya konacaktır. İkinci kısımda model tasarruflar, sermayenin dayanıklığı, ve teknik değişime ile ilgili varsayımların değiştirilmiş şekli ile ele alınacak; üçüncü kısım, iktisadi kalkınma teorisinde karşılaşılan çeşitli sorunlara modelin tatbiki ile ilgili olup esas konudan bir ayrılmayı teşkil edecektir. Dördüncü kısımda ise, özellikle, büyüyen bir ekonomide paranın nötrlüğü (neutrality) ve ekonomik büyümeyi etkileme para politikasının etkinliği konularına eğitilecek ve ekonomide tasarruflar ilgili davranırlar üzerinde değişik varsayımlar yapılarak model parasal bir ekonomide büyüme sürecine uygulanacaktır.

Description

Harry G. Johnson. Essays in Monetary Economics. London: George Alien and Unwin Ltd. Ruskin House Museum Street (Second Edition) 1970, Chapter IV.

Keywords

Klasik büyüme, NEO, Para, Tek sektörlü, İktisat teorisi, Ekonomi

Citation

Johnson, H. G. (1973). ''Tek sektörlü bir Neo- klasik büyüme modelinde para''. çev. Asım Yücel. Akademi: Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Dergisi, 2(2), 631-666.