Iulius Claudius ve Flaviuslar Dönemi’nde Damnatio Memoriae kararının anıtlar, portreler ve sikkeler üzerinde uygulanışı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-02-16

Authors

Çavdar, Minel

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Damnatio Memoriae terimi, 17. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nda uygulanan hafızadan silme yöntemi için kullanılmıştır. Bu uygulamanın, Roma İmparatorluğu'nun kültürel hafızasına etkisi de oldukça önemlidir. Olumsuz etkileri bir yana aslında hafızadan silinmek istenen kişinin süreç içerisinde daha kalıcı bir hal aldığı da yadsınamaz. Bu uygulama kişinin onurunu zedelemek, itibarsızlaştırmak adına portrelerine, sikkelerine ve ardında bıraktığı anıtsal yapılara ihanet etmek üzerine kuruludur. Bu materyalleri parçalamak, gülünç duruma düşürmek, dönüştürmek ve imha etmek bu uygulamada yapılması gerekenleri oluşturur. Caligula, Nero ve Domitianus baz alınarak oluşturulan çalışmada, Roma İmparatorluğu'nun üç büyük önemli isminin anıtlarına, portrelerine ve anıtsal materyallerine zarar verilmiştir. Bu anlamda çalışmada bu zararların nasıl ve ne şekilde uygulandığı aktarılmıştır. Aynı zamanda damnatio memoriae adı altında aktarılan uygulamanın aslında “zamansız” bir uygulama olduğu geçmişte ve günümüzdeki uygulama örnekleri de verilerek, Roma İmparatorluğu uygulamasının nasıl gerçekleştirildiğine ilişkin çıkarımlarda bulunulmuştur.
The term Damnatio Memoriae was a method used in the roman empire in 17th century for deletion of names from History. The effect of this practise is very important to the cultural memory of the roman empire. Besides the negative effects we cant deny that the person who was deleted by this method was instead more likely to be remembered. This practice was applied by damaging and discrediting the remainings of the person who had been damnatio memoriae, such as disgracing their monumental buildings, portraits and coins. Implementation of Damnatio Memoriae is by destroying and disgracing or transforming the material memory of the individual. In this study which is based on the Caligula, Nero and Domitianus you will see that the three important names of the roman empire had seen subject of this method. Their portraits and monuments, monumental materials was damaged or destroyed in order to disgrace them. In context this study explains the ways of damaging of such materials. This study also mention with example from the past and today, the damnatio memoriae is a practice without a “definitive time”, and focuses on how the roman empire implemented it.

Description

Keywords

Anıt, Damnatio Memoriae, Heykel, Roma İmparatorları, Tahrip, Destruction, Monument, Roman Emperors, Sculpture

Citation

Çavdar, M. (2021). Iulius Claudius ve Flaviuslar Dönemi’nde Damnatio Memoriae kararının anıtlar, portreler ve sikkeler üzerinde uygulanışı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.