Senkopla başvuran non obstrüktif hipertrofik kardiyomyopati olgusu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-02-26

Authors

Bozkurt, Seyran
Köse, Ataman
Gökkıyas, Deniz
Çelik, Ahmet
Ayrık, Cüneyt

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Senkop, postural tonusun kaybolduğu, ani, kısa süreli ve dışarıdan herhangi bir müdahale olmadan kendiliğinden düzelen geçici bilinç kaybıdır. Senkop; refleks (nöral kaynaklı) senkop, ortostatik hipotansiyona bağlı senkop ve kardiyak senkop olarak sınıflandırılmaktadır. Kardiyak senkop nedenleri olarak aritmiler ve yapısal kalp hastalıkları yer almaktadır. Kalbin en yaygın yapısal kalp hastalığı hipertrofik kardiyomyopatidir. Hipertrofik kardiyomyopatide yıllık mortalite oranı %3-6 dır. Belirtiler özgül değildir ve nefes darlığı, egzersiz intoleransı, baş dönmesi, near -senkop ya da senkobu içerebilmektedir. Biz 24 yaşında bayılma yakınması ile acil servise gelen hipertrofik kardiyomyopati tanısı alan erkek olguyu sunmayı amaçladık
Syncope was defined as a sudden and brief loss of consciousness associated with a loss of postural tone and a spontaneous recovery. Syncope is classified as reflex (neural origin) syncope, orthostatic hypotension and cardiac syncope. Causes of cardiac syncope are arrhythmias and structural heart disease. Hypertrophic Cardiomyopathy is one of the most common structural heart disease. Hypertrophic Cardiomyopathy would appear to mortality rates of 3%-6% annually. Patients with hypertrophic cardiomyopathy symptoms are nonspecific and include dyspnea, exercise intolerance, dizziness, and near-syncope or syncope. In this study; we aimed to present case that was brought in emergency deparment with syncope and diagnosed with hypertrophic cardiomyopathy.

Description

13-16 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 4. Avrasya Acil Tıp Kongresinde (EACEM 2014) poster olarak sunulmuş ve özet kitabında yayınlanmıştır.

Keywords

Senkop, Syncope, Hipertrofik kardiyomyopati, Elektrokardiyogram, Hypertrophic cardiomyopathy, Electrocardiogram

Citation

Bozkurt, S. vd. (2014). "Senkopla başvuran non obstrüktif hipertrofik kardiyomyopati olgusu" Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 40(3),169-171.