Bir çocuk ve ergen psikiyatrisi polikliniğine başvuran hastaların yakınma, tanı ve ilaç uygulamaları karakteristiklerinin değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014-12-08

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada bir üniversite hastanesinin çocuk ve ergen psikiyatrisi polikliniğine başvuran hastaların yakınma ve tanılarıyla uygulanan medikal tedavi arasındaki ilişkinin ve ilaç kullanım oranlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniği’nde Temmuz 2012 ile Aralık 2012 arasında ilk kez muayene edilmiş olan tüm hastaların dosyaları retrospektif olarak değerlendirmeye alınmıştır. Değerlendirilen toplam olgu sayısı 953 olup yaş aralığı 1–17 ve yaş ortalamaları 9,5 ± 4,6 idi. En sık başvuru yakınması 188 (%19,7) olgu ile yaramazlık ve söz dinlememe; en sık teşhis edilen bozukluk 180 (%18,9) olgu ile dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olarak belirlenmiştir. En fazla reçete edilen ilaç grupları sırasıyla seçici serotonin geri alım inhibitörleri 208 (%39,7), atipik antipsikotikler 143(%27,3) ve psikostimülanlar 79 (%15,1) olarak bulunmuştur. Sık saptanan yakınmaların ve tanıların bilinmesi, cinsiyetler arası tanı farklılıklarının ve yaş gruplarına göre olası tanıların belirlenmesi, kullanılan ilaçların ve bu ilaçların tanılarla olan ilişkisinin değerlendirilmesi çocuk ve ergen psikiyatrisi poliklinik hizmetlerinin iyileştirilmesine, standardizasyonuna ve bölge sosyodemografik özelliklerinin tespit edilmesine katkıda bulunacaktır.
In this study it was aimed to investigate interrelationships between complaints, diagnoses, and psychotropic drug usage of children and adolescents applied to a child and adolescent psychiatric outpatient clinic. Medical files of the patients who had been examined for the first time between July 2012, and December 2012 in Outpatient Clinics of Child and Adolescent Psychiatry of Uludag University Hospitals of Medical Faculty were evaluated. The total number of cases evaluated was 953, the age range was 1-17 and the mean age was 9, 5 ± 4, 6. The most frequently encountered presenting complaints were determined as naughtiness, and disobedience (188-19.7 %) and the most frequently detected diagnoses were attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) (180-18.8%). Mostly selective serotonin reuptake inhibitors 208 (21.8 %), atypical antipsychotic 143 (14.8%), and psycho stimulants 79 (8.3 %) were recommended in decreasing order of frequency. Recognition of frequently detected complaints, and diagnoses, determination of differences in diagnoses according to gender, and age groups of patients, evaluation of the drugs used, and their relationship with relevant diagnoses will contribute favourably to the improvement and standardization of health care services provided in the outpatient clinics of child and adolescent psychiatry and identifying areas of sociodemographic characteristics.

Description

Keywords

Çocuk ve ergen psikiyatrisi, Child and adolescent psychiatry, Yakınma, Tanı, İlaç uygulamaları, Ayaktan tedavi, Outpatient treatment, Symptoms, Diagnoses, Pharmacotherapy

Citation

Uçar, H. N. (2014). "Bir çocuk ve ergen psikiyatrisi polikliniğine başvuran hastaların yakınma, tanı ve ilaç uygulamaları karakteristiklerinin değerlendirilmesi" Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 40(2),75-83.