Yetmiş beş yaş ve üstü hastalarda kemik iliği değerlendirmesinin klinik yaklaşıma katkısı var mıdır?

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-08-14

Authors

Aytan, Pelin
Yeral, Mahmut
Koçer, Emrah Nazım
Boğa, Can

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yaşlı hastalarda, özellikle de orta/ileri yaşlılık olarak tanımlanan ≥75 yaş grubunda kemik iliği değerlendirmenin klinik uygulamalardaki yeri net değildir. Bu çalışmada ≥75 yaşındaki hastalarda yapılan kemik iliği biyopsi ve aspirasyon endikasyonlarının, sonuçlarının ve yapılan kemik iliği incelemesinin klinik yaklaşıma ve sonuçlara katkısının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ocak 2014- Aralık 2018 yılları arasında kliniğimizde kemik iliği incelemesi yapılan tüm ≥75 yaş hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların klinik özellikleri ve laboratuvar kan değerleri, periferik yayma, kemik iliği aspirasyon ve biyopsi sonuçları, aldıkları tedaviler ve sağ kalımları değerlendirildi. Çalışmaya dâhil edilen 81 hastanın ortalama yaşı 80,4±4 yıldı (75-95). İşleme bağlı komplikasyon görülmedi. Sitopeniler en sık endikasyondu. Anemi %87,6 oranında görülürken, lökopeni %25,9 ve trombositopeni %50,6 oranında görülmekteydi. En sık konulan tanı miyelodisplastik sendromdu (MDS). Yine multipl miyelom, miyeloproliferatif hastalıklar ve non-Hodgkin lenfoma MDS’yi takip ediyordu. Aspirasyon ve biyopsi yüksek oranda uyum göstermekteydiler. Genel olarak tedavi alan hastalarda ortanca sağ kalım süresi 69 ayken, almayan grupta 35 aydı. Yine 2 yıllık genel sağ kalım tedavi alan hastalarda %57 iken, almayan hastalarda %41,7 idi. Sonuç olarak ≥75 yaş hastalarda, ileri yaşa özgü hematolojik ve bazı non-hematolojik hastalıkların tanısının konulması için kemik iliği incelemesi güvenle yapılabilir. Kemik iliği incelemesinin endikasyonları çocuk ve genç erişkinlerinkinden farklıdır. Bu incelemeyle tanısı konulan hastalıklarda uygulanan tedaviler ile sağ kalım artmaktadır. Bu nedenle endikasyon varlığında, tanının konulması ve uygun tedavinin başlanması yolu ile sağ kalımı arttırmak için kemik iliği incelemesi bu yaş grubuna önerilmelidir.
In clinical practice the role of bone marrow evaluation (BM) in the elderly, especially in patients over 75 years old who are referred as middle/advanced old, is not clear. In this study the aim was to assess the indications, results and the contribution of BM aspiration and biopsies to the clinical management and outcomes in patients over 75 years old. All ≥75 years old patients to whom BM evaluation was performed between January 2014 and December 2018 in our clinic were assessed retrospectively. The clinical properties, laboratory, peripheral blood smear and BM aspiration/biopsy results, the applied treatments and the survival outcomes were evaluated. The mean age of the 81 included patients was 80.4±4 (75-95). There was no procedure-related complication. Cytopenias were the most frequent indication. Anemia, leukopenia and thrombocytopenia were detected in 87.6%, 25.9% and 50.6% respectively. Myelodyspastic syndrome (MDS) was the most frequent diagnosis. Multiple myeloma, myeloproliferative diseases and non-Hodgkin lymphoma were the following diagnoses. Aspiration and biopsy showed high correlation. In general the median survival was 69 months in the treated patients and 35 months in non-treated patients. Twoyears overall survival was 57% in the treated and 41.7% in non-treated patients. In conclusion in order to diagnose hematological and some non-hematological disorders confined to advanced age, BM evaluation may be performed safely in patients over 75 years old. The indications of BM evaluation is different than childhood and younger adulthood. Treatment of disorders that were diagnosed with this procedure provides a survival benefit. For this reason whenever indicated, in order to diagnose and improve the survival with appropriate treatment, BM evaluation may be offered to patients in this age group.

Description

Keywords

Kemik iliği, Biyopsi, Yetmiş beş yaş üstü, Aspirasyon, Bone marrow, Yaşlı, Biopsy, Aspiration, Elderly, Over seventy five years old

Citation

Aytan, P. vd. (2020). ''Yetmiş beş yaş ve üstü hastalarda kemik iliği değerlendirmesinin klinik yaklaşıma katkısı var mıdır?''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 46(2), 195-201.