Deliryumun değerlendirilmesinde sık kullanılan ölçüm araçlarının incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-03-04

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Deliryum; akut başlangıçlı, mental durumda dalgalanmalar gösteren ve geri dönüşü olan bir sendromdur. Hastaneye başvuran hastaların %10-30'unda deliryum geliştiği tahmin edilmektedir. Deliryum; yaşlı, operasyon sonrası ve yoğun bakım hasta popülasyonların da sıklıkla görülmektedir. Deliryum sonucunda gelişen, uzamış hastane yatış süresi, artmış morbidite, hastane maliyeti ve mortalitenin önüne geçilmesi için ve deliryum semptomlarının erken dönem kontrol altına alınabilmesi için deliryumun erken tanısı önem kazanmaktadır. Bu durum deliryuma özel tasarlanmış veya tanılanmasına yardımcı araçlardan yararlanmak, bu araçların amaç ve işlevini bilmek konusunu gündeme getirmektedir. Deliryumu önlemek, tespit etmek, etkili stratejiler belirlemek ve uygulamak adına ilk adım, uygun değerlendirme aracı ile hastaları izlemektir. Sağlık profesyonellerinin çoğu deliryumu göz ardı edebilmekte veya yönetmede zorlanabilmektedir. Bu derleme makalesinde deliryum değerlendirilmesinde sık kullanılan ölçme araçlarının amaç, işlevi ve uygunluğu özetlenerek sağlık profesyonellerine yol göstermesi ve literatürde konu ile ilgili eksikliğin giderilerek farkındalık oluşturması amaçlanmaktadır.
Delirium is defined as an acute onset, fluctuations mental state with a reversible syndrome. It has been estimated that 10-30% of patients admitted to the hospital develop delirium. Delirium is also frequently seen elderly, postoperative and intensive care patient populations. Early diagnosis of delirium gains importance to prevent prolonged hospital stay, increased morbidity, hospital cost and mortality resulting from delirium and to control delirium symptoms early. This situation raises the issue of making use of tools specially designed for the diagnosis of delirium or to help diagnose them, knowing the purpose and function of these tools. The first step in preventing, detecting, identifying and implementing effective strategies is to monitor patients with appropriate assessment tools. Most healthcare professionals can ignore or have difficulty managing delirium. In this review article, it is aimed to summarize the purpose, function and suitability of commonly used measurement instruments in delirium evaluation and to guide health professionals and to create awareness by eliminating the deficiency in the literature.

Description

Keywords

Ajitasyon, Deliryum, Delirium, Ölçek, Scale, Agitation

Citation

Erbay, Ö. ve Girgin, N. K. (2020). ''Deliryumun değerlendirilmesinde sık kullanılan ölçüm araçlarının incelenmesi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 46(1), 113-121