Çocuklarda herpes zoster: 55 olgudan oluşan retrospektif bir çalışma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-04-02

Authors

Özçelik, Sinan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Herpes zoster, dorsal kök ganglionlarında latent halde bulunan varisella zoster virüsün reaktivasyonu ile ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Herpes zoster nadiren sağlıklı çocukları etkiler. Herpes zoster tanılı pediatrik hastaların klinik ve demografik özelliklerinin araştırılması amaçlandı. Aralık 2014 ile Aralık 2016 tarihleri arasında hastanemiz Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğine başvurmuş 16 yaş altı herpes zoster tanısı almış 55 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların klinik ve demografik özellikleri, geçirilmiş suçiçeği öyküsü veya suçiçeği aşısı, tetikleyici faktörler ve komplikasyonlar retrospektif olarak incelendi. Hastaların 28’i kız (%50,9) ve 27’si erkekti (%49,1). Yaş ortalaması 10,16±4,1 idi. En sık tutulan dermatomlar; torakal (%52,7), servikal (%12,7) ve sakral (%9,1) bölgeydi. En sık saptanan semptom yanmabatma hissiydi (%43,6). Sadece bir olgunun suçiçeği aşısı vardı. Sadece 2 olguda sekonder bakteriyel enfeksiyon saptandı. Hiçbir hasta postherpetik nevralji geliştirmedi. Herpes zoster çocuklarda nadir görülen bir hastalıktır. Çocukluk çağında görülen herpes zosterin kliniği ve prognozu erişkinlerden farklıdır. Her ne kadar torakal tutulum çalışmamızda en sık saptanmış dermatom olmakla birlikte çocuklarda servikal ve sakral tutulum da dikkat çekmektedir. Suçiçeği aşışı sonrasında herpes zoster gelişebilmektedir. Sağlıklı çocuklarda iyi seyreden herpes zoster genellikle komplikasyonsuz iyileşmektedir.
Herpes zoster is an infection caused by reactivation of varicella zoster virus which is latent in dorsal root ganglia. Herpes zoster rarely affects healthy children. It was aimed to investigate the clinical and demographic characteristics of pediatric patients with herpes zoster. 55 children aged 0-16 years who reached to our Dermatology&Venereology outpatient clinic between December 2014 and December 2016 were included in the study. Clinical and demographic characteristics, history of varicella or varicella vaccine, triggering factors, and complications were evaluated retrospectively. 28 of the patients were girl (50,9%) and 27 were boy (49,1%). The mean of age was 10,16±4,1 years. The most common dermatomes are; thoracic (52,7%), cervical (12,7%), and sacral (9,1%) region. The most common symptom was stinging-burning sensation (43,6%). Only one patient had varicella vaccination. Only 2 cases had secondary bacterial infection. No patient developed postherpetic neuralgia. Herpes zoster is a rare disease in children. Clinical and prognostic characteristics of herpes zoster in childhood are different from adults. Although thoracic involvement is the most common dermatome in our study, cervical and sacral involvement is also noteworthy in children. Herpes zoster can be seen after the varicella vaccination. Herpes zoster, which has a benign course in healthy children, usually heals without complications.

Description

28. Ulusal Dermatoloji Kongresi’nde (24-28 Eylül 2019, Antalya) poster bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

Çocukluk çağı, Herpes zoster, Childhood, Suçiçeği aşısı, Varicella vaccine, Herpes zoster

Citation

Özçelik, S. (2020). ''Çocuklarda herpes zoster: 55 olgudan oluşan retrospektif bir çalışma''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 46(1), 59-63.