1973 Cilt 2 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 4 of 4
  • ItemOpen Access
    İçsel tasarruflar ve uluslararası ekonomik entegrasyonlar
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) Unay, Cafer
    Uluslararası ekonomik entegrasyonlar içsel tasarruflar, dışsal tasarruflar yaratarak ve dengesiz büyüme modeline geçmeyi sağlıya rak istihsal yapı ının daha verinıli olmasma yardım ederler (2). Uluslararası entegrasyonlar konumuz olan içsel tasarruflar nedeniyle milli prodüktiviteyi arttırabildikIeri ölçüde ekonomik kalkınmaya katgıda bulunurlar. A. E. T. na namzet üye olarak katılmamız şüphesiz Türk ekonomisinin ortalama verimliliği üzerinde içsel tasarruflar yolu ile tesirde bulunabilecektir. Bu bakımdan bu yazımızda evvela içsel tasarruflar veya firma avantajları kavramı üzerinde duracak sonrada doğabilecek bu avantajları sınırlıyan faktörleri genel olarak ve bilhassa A.E.T. na katılmamız halinde inceliyeceğiz.
  • ItemOpen Access
    Talep tahminleri
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) Serper, Özer
    Bütün ekonomik didinmeler tüketicinin talebine dayanır. Hitap edeceği kütlenin talep seviyesini dikkate almadan üretimde bulunan bir işletme uygun olmayan miktarlarda üretim yapmak zorunda kalacaktır. Noksan üretim halinde, atıl kapasite sebebiyle birim başına sabit masraflar artacak, dolayısıyle de birim maliyeti yükselecektir. Buna karşılık, fazla üretim halinde ise, sermayenin devir hızı azalacağı gibi, stoklama problemleri ortaya çıkacaktır.
  • ItemOpen Access
    1935-1969 Dönemi ticaret hadlerimiz ve iktisadi kalkınma
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) İyibozkurt, M. Erol; Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü
    Ticaret haddi baz yılla mukayese dildiğinde ticaret birimi başına olan kazanç veya kaybı ifade eder. Birçok ticaret haddi kavramı arasında en genel olanı «Net trampa ticaret haddidir.» Buna bazen «Mal ticaret haddi» de denmektedir. Net trampa ticaret haddi indeksi ihracat fiat indeksinin ithalat fiyat indeksine bölünmesiyle elde edilir.
  • ItemOpen Access
    Teknoloji ve büyüme
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) Savaş, Vural
    Teknolojik deği nin, büyümeye katkısı tartışmalı olmakla beraber (1) son yilların büyüme modellerinde, teknolojik değişmeye de ... yer vermek bir gelenek haline gelmiştir. Bu makalenin amacı ; Neo- klasik ve Post- Keynezyen büyüme modellerinde teknolojik değişmenin nasıl ele alındığını ve teknolojik deği e ile kapital biri kimi arasında ne gibi ilişkilerin mevcut farzedildiğini araştırmaktır. Böyle bir araştırma, zaruri olarak, «etkisiz (nötr) teknolojik deği me» kavramının izahı ile başlıyacaktır.