Metastatik kolorektal kanserli hastaların RAS mutasyon durumuna göre klinik ve patolojik özellikleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-04-08

Authors

Sezen, Mehmet
Araz, Murat

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada metastatik kolorektal kanserli hastalarda tanı anındaki histopatolojik ve klinik özelliklerin RAS mutasyon durumuna göre karşılaştırılması amaçlandı. Bu kesitsel çalışma için, 01.04.2012-24.08.2017 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin onkoloji merkezinde takip ve tedavisi yapılmış toplam 530 kolorektal kanser tanısı almış hastanın dosyası retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya 18 yaşından büyük, tanı anında metastatik hastalığa sahip veya takipleri boyunca metastaz gelişen ve RAS mutasyonu bakılmış 75 hasta dahil edildi. Rasmutant olan ve olmayan hastaların tümör lokalizasyonu, tanı anındaki metastaz yerleri, tümör belirteçleri, tümör diferansiyasyon derecesi ve genel sağkalım süreleri arasındaki farklılıklar analiz edildi. RAS mutasyonu sıklığı %50.7 olarak saptandı. Klinik ve patolojik özellikler açısından bakıldığında RAS mutant ve wild gruplar arasında istatistiksel anlamı farklılık saptamadık. RAS mutasyon durumuna göre genel sağkalım süreleri incelendiğinde, RAS wild tip olan hastaların 2 yıllık genel sağkalımı% 59 iken, RAS mutant hastalarımızın 2 yıllık genel sağkalımı %27.8 idi ve bu fark istatiksel olarak anlamlıydı (p=0.004). Ancak, RAS wild hastaların ilk hat tedavisinde bevacizumab veya cetuksimab/panitumumab alan hastaların ortalama sağkalımları arasında (sırasıyla %57.1'e karşı %70.7; p=0.221) istatistiksel fark saptanmadı. Bu çalışmada, metastatik kolorektal kanserli hastalarımızın RAS mutasyon durumunun daha ziyade Batılı ülkelere benzer olduğunu ve hastaların tanı anındaki klinik ve patolojik özelliklerinin RAS mutasyon durumundan bağımsız olduğunu saptadık. Ancak bu konuda yapılacak prospektif ve daha geniş katılımlı çalışmalara hala ihtiyaç duyulmaktadır.
We aimed to compare the clinical and histopathologic features at the time of diagnosis of patients with metastatic colorectal cancer according to the RAS mutation status. In this cross-sectional study, archive records of patients with diagnosing colorectal cancer who were followed-up and treated at oncology center of an university hospital in Turkey between 01.04.2012 and 24.08.2017 was analyzed retrospectively. A totally 530 patients' archieve records were evaluated. The relationship between the RAS mutant/wild groups and primary tumor localization, location of metastases at diagnosis, tumor markers, tumor differentiation grade and overall survival rates were compared with the literatüre data. We found no statistically significant difference between RAS mutant and wild groups. When overall survival rates were compared with the RAS mutation status, the overall survival of 2 years in patients with RAS wild type was 59% while the 2 year overall survival of RAS mutant patients was 27.8% and this difference was statistically significant (p = 0.004). However, there was no statistically significant difference between the median survival of patients receiving bevacizumab or cetuksimab/panitumumab in th efirst line treatment of RAS wild patients (57.1% versus 70.7%; p=0.221, respectively). In this study, we determined that RAS mutation status of our patients with metastatic colorectal cancer is more similar to Western countries and the clinical and pathological characteristics of patients at the time of diagnosis are independent of RAS mutation status. However, there is still need broader participation and prospective trials in this subject.

Description

Keywords

Klinik ve patolojik özellikler, Kolorektal kanser, RAS mutasyonu, Clinical and pathological properties, Colorectal cancer, RAS mutation

Citation

Sezen, M. ve Araz, M. (2019). "Metastatik kolorektal kanserli hastaların RAS mutasyon durumuna göre klinik ve patolojik özellikleri". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 45(2), 131-136.