Türk histoloji tarihinde Prof.Dr. Şermin Paker ve histolojiye katkıları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-01-12

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kız öğrencilerin tıp fakültesinde eğitim almaya başlamaları, uzun soluklu ve zorlu bir süreç sonucunda 1922 yılında mümkün olabilmiş, bu tarihten itibaren pek çok kadın hekim Türk tıp tarihine adını yazdırmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla birlikte sosyal, hukuk, eğitim, sağlık gibi pek çok alanda yenilikler ile değişime gidilmiştir. Bu değişimler, tıp eğitiminde de kendini göstermiş, meslek hayatına atılan hekimler tıbbın gelişimi için özverili çalışmalarda bulunmuşlardır. Hekimlerin özverili çalışmaları içinde kadın hekimlerin yeri, Türk tıp tarihi açısından özel bir önem taşımaktadır. Bu bağlamda Prof. Dr. Şermin Paker’in histoloji tarihindeki yeri ve histoloji anabilim dalına katkılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Prof. Dr. Şermin Paker hakkında bilgi edinmek amacı ile gazete ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi dosya arşivleri taranmış, ilk asistanı ve eğitim verdiği fakülte öğrencilerinden biri ile gerçekleştirilen röportaj ile sözlü tarih çalışması yapılmıştır. Elde edilen bilgiler ışığında Dr. Paker hakkında bir biyografi çalışması yapılarak kişisel ve akademik özellikleri ile alana katkıları değerlendirilmiştir.
Female students were able to start medical education in 1922, with a long and difficult process. Since then, many female physicians have written their names to history of Turkish medicine. With the foundation of the Republic of Turkey, many innovations in the field such as social, legal, education and health have been changed. These changes have also taken place in medical education and physicians have worked devotedly for the development of medicine. The place of female physicians in the dedication of physicians has been of special importance in terms of Turkish medical history. In this context, it is aimed to examine Prof. Dr. Şermin Paker’s place in the history of histology and contributions to histology. In order to obtain information about Dr. Paker, an archive research on newspapers and Uludag University Faculty of Medicine files and an oral history study with an interview conducted with her first assistant and one of the faculty students has been conducted. With the results obtained, a biographical study about Dr. Paker has been made and with her personal and academic characteristics her contributions to the field have been evaluated.

Description

Keywords

Histoloji, Türk tıp tarihi, Şermin Paker, Kadın hekim, Histology, History of Turkish medicine, Female physician

Citation

Kayabaşlı, G. ve Kafa, S. E. (2018). ''Türk histoloji tarihinde Prof.Dr. Şermin Paker ve histolojiye katkıları''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 44(1), 45-52.