Multiple sklerozda depresyon ve anksiyete

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-07-27

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmamızda Multiple Skleroz (MS) hastalarında depresyon ve anksiyete belirtilerinin sıklığı, Genişletilmiş Özürlülük Durum Skalası (EDSS) değerleri, hastalık süresi, atak sayısı ve sosyodemografik faktörlerle olan ilişkisi incelenmiştir. Çalışmanın araştırma grubunu 50 MS hastası oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, Genişletilmiş Özürlülük Durum Skalası (EDSS,ExpandedDisabilityStatusScala), Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği (HAM-A), Hamilton depresyon derecelendirme ölçeği (HAM-D) ve sosyodemografik veri ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmamızda MS hastalarında sosyodemografik faktörlerin depresyon ve anksiyete açısından anlamlı bir risk oluşturmadığı görülmüştür. Hastaların HAM-D toplam ölçek puanı ile EDSS ölçek skoru (r=0,738; p<0,001), hastalık süresi (yıl) (r=0,332; p=0,019) ve atak sayısı (r=0,511; p<0,001) arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon vardı. HAM-A toplam ölçek puanı ile EDSS ölçek skoru arasında anlamlı korelasyon (r=0,306; p=0,031) varken hastalık süresi (yıl) ve atak sayısı arasında anlamlı ilişki yoktu. Bu bulgular değerlendirildiğinde MS hastalarında depresyon ve anksiyetenin hastalığın seyrinde etkili olduğu söylenebilir.
In this study it’s analysed the frequency of the symptoms of anxiety and depression in MS patients, the relation with the duration of disease, EDSS values, numbers of attacks and sociodemographic factors. 50 MS patients were included in the study. The datas of research were collected by using Expanded Disability Status Scala, Hamilton Anxiety Rating Scale, Hamilton Depression Rating Scale and Sociodemographic Data Scale.It was seen that sociodemographic factors of MS patients didn’t create significant risk in terms of depression and anxiety. It was detected that there were correlations between HAM-D total score and EDSS score (r=0,738; p<0,001), duration of disease (year) (r=0,332; p=0,019) and numbers of attacks (r=0,511; p<0,001). While there was a positive correlation between HAM-A total score and EDSS score (r=0,306; p=0,031), it wasn’t detectedthesamecorrelationbetweenduration of diseaseandnumbers of attacks. Inconclusion, it seemsthatdepressionandanxietyareeffective in process of Multiple Sclerosis.

Description

Keywords

Multiple skleroz, Depresyon, MultipleSclerosis, Anksiyete, Anxiety, Depression

Citation

Şen, N. vd. (2015). ''Multiple sklerozda depresyon ve anksiyete''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 41(2), 73-77.