Kronik i̇nflamatuar demiyelinizan nöropati ve meme kanseri: Ender bir birliktelik

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016-06-01

Authors

Kotan, Dilcan
Alemdar, Murat

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kronik inflamatuar demiyelinizan polinöropati (KIDP), otoimmun mekanizmalar sonucu gelişen periferik sinir hastalığıdır. Klinik prezentasyonu ve gidişi değişkenlik gösterebilir. Genellikle üst ve alt ekstremitelerde güçsüzlük, uyuşma ve spontan ağrı ile başlar. Hastaların yaklaşık tama yakınında ekstremitelerde motor kuvvetsizlik ve derin tendon reflekslerinin kaybı görülür, bulgulara duyusal bulgular ve fasyal paralizide eşlik edebilir. KIDP’nin kanserlerle olan ilişkisi uzun zamandan beri bilinmektedir. Bu yazıda, motor ve duyusal bulgular ile semptom veren, nörolojik defisitlerin ve nöropatik ağrının varlığına rağmen memede kitle sonrası kanser tedavisine yoğunlaşılan, teşhisi ve tedavisi geciken KİDP’ li bir kadın olgu sunduk.
The chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy is a periferic nerve disease which developed by results of otoimmun process. The clinical presentation and progression could be various. Generally, It starts with weakness in upper and lower extremities, paresthesia and spontaneous pain. There are motor weakness of extremities and loss of deep tendon reflexes in almost all patients. Sensorial symptoms and facial paralysis may accompany to another syptoms. CIDP’s relation with cancers known for a long time. In this article, we present a female patient case report with CIDP which was detected and delayed diagnosis and treatment despite of motor and sensorial syptoms, neurological deficits and neuropathic pain because of only concentreate to breast canser treatment.

Description

Bu çalışma Nöropatik Ağrı Konresi’nde (Antalya, 2015) bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

Kronik inflamatuar demiyelinizan polinöropati, Meme kanseri, Otoimmünite, Chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy, Breast cancer, Autoimmunity

Citation

Kotan, D. ve Alemdar, M. (2016). “Kronik i̇nflamatuar demiyelinizan nöropati ve meme kanseri: Ender bir birliktelik”. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 42(2-3), 99-101.