Çocukluk çağı kurşun maruziyeti: Otistik semptomlar, ayırıcı tanı ve bir yıllık bireysel eğitim süreci

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-12-29

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kurşun maruziyeti hala ciddi bir sağlık sorunudur. Küçük yaşlardaki çocuklarda normal sınırın altındaki kan düzeylerinde bile mental ve nöropsikolojik işlevlerde geri dönüşsüz bozukluklar oluşabilir. Nörotoksisite sonucunda ortaya çıkan bilişsel ve davranışsal belirtiler otizm spektrum bozukluğu ile benzer bir örüntü gösterebilir. Biz olgu sunumumuzda yirmi aylık bir erkek çocuğun daha önce kazanmış olduğu iletişim, sosyal etkileşim ve motor becerilerinde ani ve atipik başlayan gerileme ve davranış değişiklikleri nedeni ile tarafımıza başvurmasını, ayırıcı ve kesin tanı sürecini ve bir yıllık bireysel eğitim sonrasında tekrar kazandığı becerilerini sunmaya çalıştık. Ayırıcı tanı sürecinin sonunda hastanın kurşuna maruz kaldığını gördük. Bireysel eğitim sonrasında ise otistik semptomlarda bariz gerileme olmuştu. Bu olgu sunumu bize küçük çocuklarda atipik başlayan otistik belirtilerin ayırıcı tanısında çevresel faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini göstermektedir. Bununla birlikte kurşun maruziyeti nedeni ile ortaya çıkan bilişsel ve davranışsal bozuklukların tedavisinde bireysel eğitimin faydalı olabileceğini düşündürmektedir.
Lead poisoning remains an important health problem. Even at levels under toxic threshold irreversible mental or neuropsychological functional impairment may occur in young children. Lead poisoning may cause cognitive and behavioral symptoms like autism as a result of neurotoxicity. In this case report, we present a twenty-month-old boy admitted for atypical decline in acquired communication, social interaction, and motor skills, and deterioration of behaviors. We discussed on his differential and definitive diagnosis process. We would also like to emphasize that he re-gained his skills after one year of individual special education. During the differential diagnosis process, we found that the patient was exposed to lead. After the individual special education his autistic symptoms obvious resolved. This case report shows that environmental factors should be kept in mind in the differential diagnosis of young children with atypical autistic symptoms. In addition, individual special education may be helpful in the treatment of cognitive and behavioral disorders arising as a result of exposure to lead.

Description

Keywords

Kurşun zehirlenmesi, Gelişimsel gecikme, Otizm, Bireysel özel eğitim, Lead poisoning, Developmental delay, Autism, Special education

Citation

Köle, İ.H ve Vural, P. (2016). “Çocukluk çağı kurşun maruziyeti: Otistik semptomlar, ayırıcı tanı ve bir yıllık bireysel eğitim süreci”. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 42(1), 29-34.