Ağır egzersiz sonrası gelişen rabdomiyolize bağlı akut böbrek yetmezliği olgu sunumu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014-04-28

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Rabdomiyoliz kas hasarı sonrası oluşan bir tablodur. Travmatik ve travmatik olmayan sebepler bu klinik tabloyu oluşturmaktadır. Özellikle hipovolemi ve asidoz akut böbrek hasarına zemin hazırlamaktadır. Olgumuzda ağır egzersiz sonrası kas enzimleri artan [kreatinin fosfokinaz (CPK), laktat dehidrogenaz (LDH) ve aspartat aminotransferaz (AST) gibi] ve dehidrate kalan bir hastada gelişen rabdomiyolize bağlı akut renal yetmezlik sunulmuştur. Doğru tanı ve renal replasman tedavisi ile hastada olumlu yanıt gözlenmiştir.
Rhabdomyolysis is a table after strenuous muscular exercise. This clinical form constituts with traumatic and non-traumatic causes. Especially, hypovolemia and acidosis prepare to acut kidney injury. In our case we reported a patient increase muscle enzymes [creatinine phosphokinase (CPK), lactate dehidrogenase (LDH) and aspartate aminotransferase (AST) etc] after strenuous muscular exercise and dehydratation with acute renal failure. It was observed with correct diagnosis and renal replacement treatment positive clinical response.

Description

Keywords

Rabdomiyoliz, Rhabdomyolysis, Egzersiz, Akut böbrek yetmezliği, Exercise, Acute renal failure

Citation

Ayar, Y. (2014). "Ağır egzersiz sonrası gelişen rabdomiyolize bağlı akut böbrek yetmezliği olgu sunumu" Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 40(1),31-34.