Tessier no: 7 lateral yüz yarığında cerrahi tedavi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012-04-02

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kraniyofasiyal yarıklar nadir konjenital deformitelerdendir. Tessier’ in geliştirdiği basit bir sisteme dayanan sınıflandırma, evrensel olarak kabul görmüştür. Yarık dudak ve damak hariç, iskelet anomalisi olmadan, makrostomi ile gözlenen transvers veya lateral yarık (Tessier no 7) en sık görülen kraniyofasiyal yarık tipidir. Cerrahi tedavisinde, temel olarak oral sfinkter fonksiyonunun sağlanması için orbicularis oris kasının uçları birleştirilir. Ek anomaliler için tedavi protokolü mevcuttur. Bu olgu sunumu ile, klinik olarak Tessier no 7 yarıklara yaklaşımımızı bir örnek üzerinden vurgulamayı amaçladık.
Craniofacial clefts are rare congenital deformities. Classification developed by Tessier based on a simple system has been accepted universally. Except cleft lip and palate and without skeletal anomaly, transvers and lateral cleft ( Tessier number 7) together with macrostomy is the most seen craniofacial cleft type. In surgical treatment, edges of the orbicularis oris muscle are reunited in order to warrant sphincteric function. For additional anomalies a treatment protocol is also available. In this case report, it is aimed to highlight our approach to this congenital anomaly by reporting a sample case.

Description

Keywords

Tessier no 7 yarık, Nadir yüz yarığı, Yüz yarığı cerrahisi, Tessier no 7 cleft, Rare facial cleft, Facial cleft surgery

Citation

Özbek, S. vd. (2012). "Tessier no: 7 lateral yüz yarığında cerrahi tedavi". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 38(2), 139-141.