Overin granüloza hücreli tümörleri: 10 vakanın retrospektif klinik analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011-08-23

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Granuloza hücreli tümörler overin nispeten nadir görülen, fonksiyonel ve düşük gradeli tümörleridir. Tüm over kanserlerinin %2-3’ünü oluştururlar. Bu çalışmanın amacı, olguların klinik seyri, tedavisi ve tedavi sonuçlarını incelemek ve overin granuloza hücreli tümörleri ile ilişkili prognostik faktörleri ortaya koymaktır. 1992 ile 2007 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’nda overin granuloza hücreli tümörü tanısı ile cerrahi evrelemesi ve tedavisi yapılan 10 olgunun klinik bulguları, uygulanan tedaviler ve hastalık takip sonuçları araştırılmıştır. Hastaların klinik evrelemesinde FIGO evrelemesi kullanılmıştır. Primer cerrahiden sonra ortalama takip süresi 79.9±60.2 aydır. Hastaların ortalama yaşı 41.80±11.23 olarak saptandı. Hastaların %50’si premenopozal durumda idi. En sık premenepozal başvuru şikayeti irregüler ve şiddetli vaginal kanama (%35.7), en sık postmenopozal başvuru şikayeti ise karın ve kasık ağrısı olarak saptandı (%28.6). Ca 125 seviyeleri 1 hasta dışında normal değerlerde saptandı. Beş olguya primer optimal cerrahi prosedür uygulanırken, 1 olguya fertilite koruyucu cerrahi uygulanmıştı. Diğer olgulara ise primer optimal cerrahi prosedür uygulanmamıştı. Bu çalışmada, hastalığın evresi tek başına hastalık için en önemli bağımsız prognostik faktör olarak saptanmıştır. Diğer prognostik faktörlerin öneminin belirlenebilmesi için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Granulosa cell tumors (GCT) are relatively rare, functional and low-grade neoplasms of ovary. They constitute 2-3% of all ovarian cancers. The aim of this study is to investigate clinical course, management and treatment outcome of the patients, and to reveal prognostic factors related with GCT. Ten patients who were diagnosed as GCT at Uludağ University Faculty of Medicine Obstetrics and Gynecology clinic between 1992 and 2007 were enrolled in the study. Patients were evaluated by using FIGO staging. Mean follow up after surgery was 79.9±60.2 months. Mean age was 41.80±11.23. Fifty percent of the patients were premenapousal. Most frequent symptom in premenopausal patients was irregular and profuse vaginal bleeding (35.7%), while abdominal and inguinal pain were prominent in postmenopausal period (28.6%). Ca 125 levels were assigned in normal ranges except one case. As 5 cases were treated with optimal surgical procedure, fertility preserving surgery was performed in 1 case. Other cases were not treated with optimal surgery. In this study, stage of the tumor was determined as most important independent prognostic factor. Studies with larger series are needed to expose the importance of other prognostic factors..

Description

Keywords

Klinik analiz, Over kanseri, Prognoz, Over cancer, Prognosis, Clinical analysis

Citation

Kayaoğlu, M. vd. (2011). ''Overin granüloza hücreli tümörleri: 10 vakanın retrospektif klinik analizi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 37(3), 135-138.