Ateşli silaha bağlı popliteal arter yaralanması ile femur kırığı olan bir çocukta revaskülarizasyon ve ortopedik tedavi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007-12-28

Authors

Uçar, Halil İbrahim
Akel, İbrahim
Serter, Tanzer
Huri, Gazi
Öç, Mehmet
Tatar, Tolga
Güvener, Murat

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yüksek enerjili penetre travmalara bağlı kompleks alt ekstremite damar yaralanmaları amputasyonları da içeren kabul edilmesi zor komplikasyon oranları ile birliktedir. Popliteal arter yaralanmaları diğer periferik damar yaralanmalarından daha çok ekstremite kaybı riski taşımaktadır. Küçük çocuklardaki açık arter tamirlerinde başarı oranları da oldukça düşüktür. Burada beş yaşında alt ekstremite ateşli silah yaralanması sonucu sol uyluk distal bölümde açık yalanma ve femur kırığı ile birlikte oluşan arter ve ven yaralanması olgusu sunuldu. Ortopedi tarafından kemik yapılar fiske edildikten sonra sağ bacaktan alınan safen ven kullanılarak popliteal arter ve vene greft interpozisyonu yapıldı. Aynı zamanda fasiotomi ile bacakta oluşan kompartman bulguları giderildi ve defekt kapatıldı.
Complex lower limb vascular injuries in high-energy penetrating traumas are associated with an unacceptably high incidence of complications including amputation. Popliteal arterial trauma carries the greatest risk of limb loss of any peripheral vascular injury. Open repair of arterial injuries in young children often leads to less satisfactory outcomes. Herein we report the case of a five-year-old boy who was admitted to the hospital with lower extremity shotgun injury including bone fracture, arterial and venous trauma. Popliteal artery and popliteal vein graft interposition were done using right saphenous vein after fixation of the fracture. Faciotomy was performed for relief of compartment syndrome and tissue defect was closed.

Description

Keywords

Penetre yaralanmalar, Popliteal arter, Popliteal ven, Kemik kırıkları, Penetrating wounds, Popliteal artery, Popliteal vein, Bone fractures

Citation

Uçar, H. İ. vd. (2007). "Ateşli silaha bağlı popliteal arter yaralanması ile femur kırığı olan bir çocukta revaskülarizasyon ve ortopedik tedavi". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 33(3), 145-147.