Primer osteoporoz hastalarında demografik veriler, biyokimyasal ölçümler, DXA değerleri ve kırık arasındaki i̇lişki

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008-05-28

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çalışmanın amacı osteoporoz hastalarında demografik özellikler, vücut kitle indeksi (VKI), kalsitriol, parathormon (PTH), alkalen fosfataz (ALF) düzeyleri ile dual-enerji-X ray absorpsiyometri (DXA) değerleri ve kırık oluşumu arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Osteoporoz tanı kriterlerine uyan 310 hasta değerlendirildi. Hastaların serum kalsiyum, kalsitriol, PTH, ALF düzeyleri ve VKİ'leri tespit edildi. DXA lomber total (LT), femur boyun (FB) ve femur total (FT) değerleri ölçüldü. Torakal, lomber yan, pelvis grafileri çekildi. Kadınlarda FT değerleri ve VKI, LT ile FB ve FT; FB ile FT arasında pozitif korelasyon; PTH ile kalsitriol arasında negatif korelasyon saptandı. Erkeklerde LT ile PTH arasında pozitif korelasyon saptandı. 113 (%36.5) hastada kırık saptandı. Bu hastalarda PTH düzeyi kırığı olmayanlara göre daha yüksekti. Kırığı olan kadın hastaların VKİ değerlerinin daha yüksek olduğu görüldü. VKI ile kırık ve erkeklerde LT DXA ile PTH düzeyleri arasında pozitif korelasyon saptanmış olması dışında verilerimiz literatürle uyumludur. Literatürle çelişkili sonuçlar hasta sayımızın azlığıyla ilişkili olabilir.
The aim of this study is to assess the relations between demographic properties, body mass indexes (BMI); calcitriol, parathormone (PTH), alkaline phosphatase (ALP) levels, bone fractures and dual-energy-X ray absorptiometry (DXA) T scores of osteoporotic patients. 310 patients with osteoporosis were assessed. Serum calcium, calcitriol, PTH, ALP levels and BMI of patients were determined. DXA lumbar total (LT), femur neck (FN), femur total (FT) values were measured. Thoracal, lumbar lateral, pelvic radiographs were obtained. In women, FT values were positive correlating with BMI, FN and FT were positively correlated with LT; FN and FT were correlated positively with each other. There was a negative correlation between PTH and calcitriol levels. In men, LT and PTH were positively correlated. 113 patients had bone fractures. These patients’ PTH levels were higher than patients who were not having fractures. Women with bone fractures had higher BMI values. Except BMI and fractures; in men, LT and PTH were positively correlated. Our results were similar with literature. Exceptional results may be associated with our small patient population.

Description

Bu çalışma poster formatında 25-29 Nisan 2007 5.Osteoporoz-Osteoartrit Antalya kongresinde sunulmuş ve Prof. Dr. Mülazım Yıldırım en iyi araştırma ödülü almıştır.

Keywords

Osteoporoz, Dual-enerji-X ray absorpsiyometri, Kırık, Biyokimyasal belirteçler, Osteoporosis, Dual-energy-X ray absorptiometry, Bone fracture, Biochemical markers

Citation

Kanat, E. vd. (2008). “Primer osteoporoz hastalarında demografik veriler, biyokimyasal ölçümler, DXA değerleri ve kırık arasındaki i̇lişki”. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 34(1), 27-30.