1974 Cilt 3 Sayı 2-3

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 11 of 11
  • ItemOpen Access
    Sezgin (Mümeyyiz) küçüklerin bankalarla ilişkileri sorunu
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1974) Binatlı, Yusuf
    Bugün ana-babaların rızasıyle başka yerlerde çalışan veya yüksek öğrenim için aile ocağından ayrılan ye henüz ergin (reşit) durumda bulunmayan sezgin gençlerimizin sayısı küçümsenmeyecek oranda fazladır. Velilerinin yanından ayrılıp yüksek öğrenimlerini yapmak veya çalışmak üzere aşka kentlere giden bu sezgin gençler Medeni Hukuk aç sından kendilerini ilgilendiren bazı önemli sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Bu sorunların başında bankalara olan ilişkiler sözkonusu edilebilir.
  • ItemOpen Access
    Şirketinizi enflasyona hazırlayın !
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1974) Lietaer, Bernard A.
    Dışarda faaliyette bulunan şirketler karlarını enflasyondan korumak için yıllarca mücadele ettiler. Makale; bu koşullarda kullanılabilecek bir dizi statejiyi konu edinmekle, bunların birini geniş bir biçimde açıklamaktadır. Bu strateji, maliyetierin artması, hasısı atın azalmasını önlemek için şirket mamul karmasının düzenlenmesidir. Yazar; işletme yönetimi tarafından ele alınacak bu çeşit bir düzenlernede çeşitli değişkenlerden oluşan bir modeli açıklamaktadır. Bu medelin can alıcı noktası, şirketin «kişisel» enflasyon hızının tanımlanmasıdır. Modelden yararlanmak için, yönetim, şirketinin maliyetler, pazarlar, çeşitli ülkeler· enflasyon hızı farkı (İnflation differentials) üzerindeki denetimi genişletmek zorunda kalabilir.
  • ItemOpen Access
    Hesap planlarının yeknesaklaştırılması konusunda yapılan uluslararası çalışmalar
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1974) Gür, Abdullah
    Günümüzde değil bir işletme grubuna, bir ülkenin bütün dallıarına uygulanan Hesap Çerçevesi çağı ılmak üzeredir. Düşünce yönünden bu çağ aşılmıştır. Bilim adamları, iktisadi iş birliği yapan ve hatta böyle bir birlik yapmadan bir çok ülkeler için, bu ülkelerdeki işletmeleri kapsayacak yeterlikte hesap çerçevesi tasarıları ortaya koymaktadırlar.
  • ItemOpen Access
    İşletmelerde moral yükseltme yöntemleri
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1974) Maitour, Marie Le; Sabuncuoğlu, Zeyyat; Uludağ Üniversitesi/İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi/Ekonometri Bölümü.
    Bir grubun morali, o grubun her üyesi tarafından izlenen amaçların birliği ile çok yakından bağıntılıdır. Fakat hiç kuşku yok ki bir işletmede her işgörenin izlediği amaçla, bizzat letmenin çizdiği amaçlar arasında tam bir yarlık yoktur Üzerinde ayrı ayrı durulması gereksiz olan bir çok faktör bu alanda etkili rol oynar. Özellikle uygulama alanında bireylerin çıkarlan ve amaçları ile işletme amaçlarının çatıştığı daha belirgin biçimde görüldüğünden, bunların bir birine uyarlığına yönelmek gerekir. Şu hususu belirtmekte görüyoruz ki işletmelerde amaçlann, çıkarların, davranış ve düşün celerin birliğini tam anlamıyla gerçekleştirme olanağı her zaman yoktur.
  • ItemOpen Access
    Yeni mamüllerin pazarlama stratejileri
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1974) Akçay, Okan
    İşletmeler tam rekabet şartları içinde çalışan pazarlarda hayatlarını devam ettirmek, gelişen teknolojiye ve değişen rekabet şartlarına uyabilmek için yeni mamul geliştirmek veya yeni mamul üretmek gereğini duyarlar. Çünkü pazardaki tüketicilerin ihtiyaçları gelişen ekonomik şartlara göre, eğişmekte veya gelişmektedir. Bu değişen ve gelişen tüketici ihtiyaçlarının karşılanması, işletmelerin dinamik bir yeni mamul politikası ile mümkündür.
  • ItemOpen Access
    İşletmelerin kar dağıtım politikalarına ilişkin bazı sorunları
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1974) Aksu, Yusuf Z.
    İşletmelerin kar dağıtım politikaları ve bu politkaların oluşturulmasında ortaya çıkan serunlar uzun bir süreden beri muhtelif bilim dalları arasmda bir tartışma konusu gelmiştir. Bu bilimsel tartışmanın başlangıç arihinin, işletmedlik biliminin ağımsız bir bilim dalı olarak ortaya çıkışından da eski olduğunu söylemek mümkündür.
  • ItemOpen Access
    Geliri belirleyen model
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1974) Kogiku, K. G.; Yaman, Berker
    Klasik iktisatçılar eksik istihamı yüksek nominal ücret oranının bir sonucu saydılar ve nominal ücret oranının düşmesiyle eksik istihdamın da ortadan kalkacağını savundular işsizliğe karşı öngörülen çare ücretierin azalmasıydı. Fleksibl ücretler işsizliği önleyebilir mi? Bu soruya cevap vermek için analizimize işgücü piyasasını da katmamız gerekmektedir. Piyasadaki arz şartlarını ihtiva eden varsayımlar şunlardır: 1) Firmalar gelirlerini ve giderlerini hesaba katarak, fiat seviyesi ve nominal ücret oranlarına bağlı olarak etkilenmiş olan karlarını maksimize etmeden önce üretimlerini ayarlarlar. 2) Para otoriteleri nominal para arzını sabit halde tesbit ederler.. 3) Bu makalenin birinci kısmında emek arzını sabit nominal ücretsınında ve tam elastik varsayıyoruz. İkinci kısımda ise yüksek ücret hadlerinde eğin daha çok arz edileceği varsaylmaktadır. 4) Sermaye piyasası dikkate alınmamaktadır.
  • ItemOpen Access
    Bir milli tasarruf politikası analizi
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1974) Steleru, Lienol; Parasız, İlker Parasız; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    1 - Ekonomik Büyüme Kavramı. A - Tüketim Yatırım Seçimi. Ekonominin bütünü seviyesine düşünüldüğü takdirde, ekonomik kalkınma, üretimin artış hızı , bir başka değimle kalkınma hızı ve tüketim seviyesi gibi temel göstergelerle belirlenınektedir. Eğer ortalama yaşama düzeyini biraz da haklı olarak doğrudan doğruya tüketim seviyesine bağlarsak kalkınmanın iki en üc ve aynı zamanda iki en kötü şeklini seçme durumunda kalabiliriz. - - «Spartiate» bir büyüme: Bu büyüme tarzını ileride daha geniş üretim ve tüketim potansiyeline sahip olmak ümidile her yıl bütün üretimin --en az yaşama kalorisi haricinde- yatırıma sevkedilmesi şeklinde belirleyebiliriz.
  • ItemOpen Access
    Kapitülasyonarın ekonomik analizi
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1974) Çizakça, Murat
    Osmanlı imparatorluğunun akdettiği kapitülasyon antlaşmalarının uzun bir tarihi vardır. Bu uzun tarihin başlangıcı üzerinde tarihçiler arasında bazı anlaşmazlıklar çıkmış, mesela Profesör İnalcık ilk kapitülasyon antlaşmasının 1352 de imza edildiğini iddia ederken (1) Reşat Ekrem (2) başlangıç tarihi olarak 1535 tarihini almış, Ali Reşad (3) ise kapitülasyonların Bizans devirlerinde dahi mevcut olduğunu belirtirken en mühim antlaşmanın 1535 te Fransa ile imzalanan antlaşma olduğunu yazmıştır. Başlangıç tarihi üzerinde dahi böylesine anlaşmazlıklar hüküm . süren kapitülasyonların Osmanlı ekonomisine ne yönlerden etki ettiğini araştırırken belki işe kapitülasyonların Avrupa ülkelerine veriliş sebeplerinden başlamak daha uygun olacaktır.
  • ItemOpen Access
    Üretim işletmelerinde mamul planlaması
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1974) Tokol, Tuncer
    Dinamik bir pazarda faaliyet gösteren işletmelerin hem alıcı lan memnun etmek ve hem de rekabete karşı mücadele edebilmek için mamul planlamasına ihtiyaçları vardır. Ancak bazı yöneticiler, mamulü üretim faaliyetlerinin doğal bir sonucu olarak düşündüklerin den, mamul anlamasına ihtiyaç görmezler. Fakat bu görüşün birçok yeni mamulün başarısızlığa uğramasına sebep olduğu da bir gerçektir. Günümüzde artık etmelerin 5, hatta 10 yıl ilerisini planlama gereği ortaya çıkmıştır. Çünkü pazarda yeni fikirler kolaylıkla kopya edilebilmekte ve daha iyilerinin ortaya çıkması ile de önemlerini kaybetmektedir.
  • ItemOpen Access
    Hecksher - Ohlin Teorisi ve sonrası
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1974) İyibozkurt, Erol; Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi.
    Uluslararası ticaret teorisi ikiye ayrılabilir. Birincisi saf uluslararası ticaret teorisidir. İkincisi moneter uluslararası ticaret teorisidir; sorunu parasal yönden inceler.