1973 Cilt 2 Sayı 3

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 14 of 14
  • ItemOpen Access
    Uluslararası para sisteminin reorganizasyonu
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) Uludağ, İlhan
    1. Dünya Savaşının bitiminden sonra, uluslararası parasal ilişkilerin tamamen düzensiz bir durumda oldukları görülmektedir. Bilindiği gibi uluslararası ödemeler politikası, bir yüzyıla yakın bir süredir, milli menfaatleri daima ön planda tutan Merkez Bankaları ve hükümetlerin baskısı altında bulunmakta, Altın standardı ve Altın Kambiyo Standardı esaslarında çalışmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Gelir teşekkülü ve istikrar teorisi
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) Musgrave, Richard A.; Şener, Orhan
    Şimdi, bütçenin istikrarı sağlama bölümünün istihdam, fiat seviyesi ve büyüme üzerine olan etkileri ile ilgili problemleri incelemeye başlayalım. Burada, para arzı ile harcamalar arasındaki klasik doktrinin kurduğu ilişki yerine, likidite tercihi ile parasal ücretIerin ve fiatların düşmesinin çok zor olduğunu kabul eden bir sistemi inceleyeceğiz. Muhtelif sebeplerle ekonomi istihdam ve fiat seviyesi istikrarından uzaklaşabilir ve maliye politikası ekonomik İstikrardan bu şekilde meydana gelecek olan sapmaları düzeltmeğe çalışır. İstikran sağlama amacına sadece para ve maliye politikalariyle ulaşılamamaktadır.
  • ItemOpen Access
    Ekonomik gelişme nasıl başlar: bir sosyal değişim teorisi
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) Hagen, Everett E.; Özgüven, Bilal Murat
    Bu makale, gelenekçi bir toplumun devamlı bir teknolojik gelişme içinde olan yahut diğer bir deyimle, fert başına düşen üretimin ve gelirin devamlı yükseldiği bir toplum haline nasıl dönüştüğü hakkında bir teori öne sürmektedir. Bundan sonraki kısımda gelenekçi toplumun özellikleri belirtilecektir. Böyle bir toplumun devamlı teknik ilerleme halindeki bir topluma dönüşümü ile ilgili olarak öne sürdüğümüz hipotezler sosyal değişimin diğer şekillerinin analizinde de yararlı olabilir.
  • ItemOpen Access
    Kâra yönelmiş karar sistemi
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) Winer, Leon; Tokol, Tuncer; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İşletme Bölümü.
    Pazarlama fikrinin tanıtımı ve bu fikrin hızla gelişen uygulamasından beri pazarlama yöneticileri; karmaşıklığı ve çeşitliliği artan kararlar vermek mecburiyetinde kalmaktadır. Kimyevi madde üreten bir işletmenin pazarlama yöneticisi bir tüketim malını pazara tanıtıp tanıtmamaya; bir petrol şirketinin pazarlama yöneticisi benzinin doğrudan doğruya perakendeciler yoluyla mı, yoksa dağıtıcılar yoluyla mı pazarlanacağına; ilaç yapan bir işletmenin üretim yöneticisi yeni bir mamülü nasıl fiyatlandıracağına karar vermek mecburiyetindedir.
  • ItemOpen Access
    Simülasyon tekniği ve süpermarketlerde bekleme hattı probleminde uygulama
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) Akçay, Okan
    Çeşitli yazarlar simülasyonun tarifini değişik şekilde yapmaktadırlar. Joseph H. Mice simülasyonu, «bir sistemin kendisi üzerinde doğrudan doğruya tecrübeler yapmaktansa, veya bu sistem ile ilgili bir problemin analitik çözümünü bulmağa çalışmak yerine bu sistemin bir modelini kurup bunun üzerinde tecrübelere girişme çabası anlamında kullanmaktadır.» Birbirleri arasında herhangi bir bağlantısı bulunan üniteler bir sistemi meydana getirir. İşte simülasyon modelleri de gerçek hayattaki bu sistemlerin bir model olarak temsil edilmesidir. Bir sistemin veya onun modelinin belirli şartlar altındaki performansının izlenmesine de tecrübe diyoruz. Sistem analizinde simülasyonun önemi sevk ve idarecilere bir modelden çözüm yolları çıkarmada yardımcı olabilmesidir.
  • ItemOpen Access
    Modern işletme yönetiminde ihtiyaçlar ve kullanılan yeni araçlar
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) Krier, J. Aubert; Sabuncuoğlu, M. Zeyyat; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Modern işletme yönetimi temel yapısı itibarıyla geleneksel yönetimle benzer ihtiyaçları sergilemektedir: örneğin iyi bir rantabilite elde edebilmek için bilgi edinme (information) ve eylem araçlarının kullanımı, toplum yararına görülen ve tüketiciler tarafından istenen mal ve hizmetlerin düşük bir maliyetle üretimi gibi.
  • ItemOpen Access
    Yönetimde sistem yaklaşımı
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) Aşkun, İnal Cem
    Çağdaş «sistem yaklaşımını» değerlemek için, sistem düşüncesini gelip geçen bir moda fikir veya son günlerin tekniği olarak değil de, düşünce tarihi içinde ele almak gerekir.
  • ItemOpen Access
    Enflasyon teorileri üzerine
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) Bronfenbrenner, Martin; Bolzman, Franklyn; Yücel, Asım; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Bu yazıda enflasyon konusunda ortaya konulmuş belli başlı teorilerin incelemesi ve değerlendirilmesi yapılacaktır. Birinci kısım enflasyonun değişik tanımlarına ayrılacak, ikinci kısımda talep enflasyüonu, üçüncü kısımda masraf enflasyonu üzerinde durulacaktır. Dördüncü kısım enflasyon ve ekonomik istikrar, son beşinci kısım ise enflasyonun servet ve gelir dağılımı üzerindeki etkisinin araştırılmasına hasredilecektir.
  • ItemOpen Access
    Gümrük tarifeleri ve iktisadi kalkınma: bazı teorik tartışmalar
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) Jonhson, Harry G.; İyibozkurt, M. Erol; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Son otuzbeş yıl içinde, iktisatçılar arasında ticaret siyasetinin iktisadi kalkınmaya etkisine dair hüküm süren görüşler, köklü bir şekilde değişmiştir. İngiliz klasik iktisatçılarınca kurulan iktisadın ana geleneği, serbest ticareti iktisadi büyümenin kudretli bir makinesi, ve himayeyi kaynaklan israf ve iktisadi kalkınmayı önleyici bir siyaset olarak görmüştür. Serbest ticaretin klasiklerce savunması, Adam Smith'in merkantilizme hücumundan doğmuştu. Teorik açıdan, sadece Ricardo ve Mill tarafından geliştirilen karşılaştırmalı üstünlükler statik teorisine değil, fakat iktisadi büyüme ve sosyal değişimin gelişiminde dış rekabet ve yabancı ülke kültürüne açılışın olumlu etkilerini tanıyan geniş bir sosyolojik yana dayanıyordu.
  • ItemOpen Access
    A.E.T.'una entegrasyonumuzun doğurabileceği konjonktürel ve strüktürel sakıncalar
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) Unay, Cafer; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    İkinci Cihan harbinden harap bir durumda çıkan batı Avrupa ülkeleri, gerek milli ekonomik politikaları ve gerekse uluslararası işbirliği gayretleriyle kalkınma mücadelesine yeniden başladılar. İkinci cihan harbini takiben Avrupa ülkelerinin harcadıkları gayretler ve elde ettikleri sonuçlar ; A.B.D. nin, Japonya'nın ve hatta sosyalist ülkelerin 1949 yılında kurduğu ve 1962 yılında faaliyete geçen C.A.E.M. (Conseil de l'aide economique mutuelle) ile karşılaştırma yapılamayacak bir seviyede kalıyordu.
  • ItemOpen Access
    Eşdeğer eğrileri yöntemi
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) Dinler, Zeynel; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Aynı karakteristikleri gösteren noktaların birleştirilmesiyle ortaya çıkan eşdeğer eğrileri (isoligne), ekonomistler le coğrafyacıların ortaklaşa kullandıkları bir kavramdır. Karakteristikler fiziki ise, eşdeğer eğrisi coğrafi özellikleri göstermekte, buna karşılık ekonomik karakteristiklerden hareket edilerek çizilen bir eşdeğer eğrisi ekonomik tahlil aleti olmaktadır. Bu eğrileri kullanmakta coğrafyacılar önceliğe sahip olmalarına rağmen, gerek ekonomistler gerek coğrafyacılar bu yöntemden birbirlerinden bağımsız olarak yararlanmaktadırlar.
  • ItemOpen Access
    Direkt maliyet sistemi
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) Lawzel, Pierre; Amcaoğlu, Cengiz
    Pierre Lauzel direkt maliyet sistemini basit direkt maliyet sistemi, gelişmiş direkt maliyet sistemi ve direkt maliyet sisteminin değerlendirilmesi üzerine bir deneme olmak üzere üç bölümde incelemiştir.
  • ItemOpen Access
    İşletmelerde yönetim aracı olarak pazarlama araştırması
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973-11) Aksu, Yusuf Ziya
    Üretim ve tüketimin aynı kişiler tarafından yapıldığı toplumlarda diğer iktisadi ünitelerde vukubulan ekonomik olayların takibine gerek yoktu. Kapalı ekonomilerde ve ev ekonomilerinde çözülme ve dışarıya açılma eğilimi belirdiğinden beri, üretim ve tüketim gerek coğrafi ve kişiler yönünden ve gerekse zaman yönünden birbirlerinden uzaklaşmaya ve birbiriyle olan bağlan koparmaya başlamıştır. Üretim ve tüketim yukarıda belirtilen yönlerden ayrılması ile, bunları yapan kişi ve kuruluşların tekrar bir araya getirilmesini sağlayan müesseseler meydana gelmiştir. Üretim ve tüketim arasındaki bağlar, çözüldükçe, piyasa veya pazar denilen arz ve talebi bir araya getiren müesseselere olan bağlar sıklaşmaya ve kuvvetlenmeye başlamıştır. Bu bağlar özellikle üreticiler için büyük önem arz etmekte ve üretici işletmeler için bir yaşam nedeni olagelmektedir.
  • ItemOpen Access
    Tarımsal pazarlamada kooperatif işletmelerin işlevleri
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1973) Karalar, Rıdvan
    Pazarlama, kişilerin isteklerini gidermeye yönelik, ticaret hareketlerini sağlayan ekonomik çevirenin içinde yer almış eylemler dizisidir. Ekonomik yaşantının can damarı olarak pazarlama, tüketicilere diledikleri ürünü pazardan seçme ve üreticilere yetiştirdikleri ürünü pazara sunma olanağı sağlar. Bütün yönleriyle ele alındığında pazarlama, yalın bir eylemden çok, karmaşıklığı son derece fazla olan bir alan durumundadır.