Çocuklarda H.pylori enfeksiyonunda seroloji, tanı ve tedavi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007-09-25

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

H.pylori, dünya üzerinde yaygın ve sık olarak rastlanan bir enfeksiyon etkenidir. H.pylori enfeksiyonu, gelişmekte olan ülkelerde gelişmiş ülkelere göre daha sık ve daha erken yaşta görülmektedir. Bulaş şeklinin, insandan insana; oral-oral, gastrik-oral veya fekal-oral yollarla olabileceği bildirilmiştir. Enfeksiyonun aile içi bulaş ile yayıldığı, bu konuda enfekte annelerin daha çok bulaş nedeni olduğu bilinmektedir. H.pylori enfeksiyonunun saptanmasına yönelik noninvaziv ve invaziv testler ancak klinik semptomların varlığında önerilmektedir. Klinik çalışmaların sonuçlarına göre, H.pylori gastritinin çocuklarda büyük ölçüde asemptomatik kalabileceği kabul edilmiştir. Klasik klinik tablo gastritis, tekrarlayan karın ağrısı ve nonülser dispepsidir. Çocuklarda tedavi yaklaşımları net olmamakla birlikte peptik ülser ve H.pylori pozitifliği saptanan hastaların tedavi edilmesi önerilmektedir. Çocuklarda yeğlenen güncel tedavi; geniş spektrumlu ikili antibiyotik ve proton pompası inhibitörlerinin 1–2 hafta süreyle uygulanmasıdır.
H. pylori is a common infectious agent. In developing countries the individuals are infected frequently in relatively younger ages. Oraloral, gastric-oral and fecal-oral transmission is established. Household contacts, particularly infected mothers are known to spread the infection. Only in symptomatic cases, invasive and noninvasive tests are recommended for diagnosis of H.pylori. Although most of the infected children remain asymptomatic, H. pylori is a well-known reason of gastritis, recurrent abdominal pain and non-ulcer dyspepsia. The optimal therapeutic approach to H. pylori infection is not clear. But current suggestions indicate that the children with peptic ulcer and H. pylori infection should receive combined antibiotic (amoxicillin+ clarithromycine) and proton pump inhibitor therapy for 1-2 weeks.

Description

Keywords

Helikobakter pilori, Çocuk, Helicobacter pylori, Children

Citation

Özkan, T. B. (2007). "Çocuklarda H.pylori enfeksiyonunda seroloji, tanı ve tedavi". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 33(2), 81-85.