Öğrenen örgüt yaklaşımının ilköğretim okulları açısından değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012

Authors

Yumuşak, Sedat
Yıldız, Harun
Yıldız, Bora

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bireysel, örgütsel ve toplumsal yapının değişimini etkilemesi bakımından son derece önemli bir öğe olan öğrenme, toplumsal yapı içerisindeki kurumların öğrenen örgütlere dönüşmesi ile daha etkin gerçekleşebilecektir. Öğrenen örgüt kavramı, sürekli olarak değişen, gelişen ve kendini yenileyen dinamik bir yapı olarak tanımlamıştır. Bu kavram tüm kurumlar içerisinde önemli bir yeri olan eğitim kurumları için de ayrı bir anlam taşımaktadır. Bu bağlamda, bilgi toplumu olma hedefine uygun insan kaynağını, sürekli öğrenmeyi ilke edinmiş bireyler olarak yetiştirme misyonuna sahip okulların, eğitim veren ve destek hizmeti sağlayan öğretmen kadrolarının öğrenen örgüte ilişkin algıları önem arz etmektedir. Bu öneme binaen gerçekleştirilen araştırmada, İstanbul ilinde hizmet vermekte olan bir kamu ve bir özel ilköğretim kurumunda görev yapan 95 öğretmene anket uygulanarak, öğrenen örgüte ilişkin algıların ve bunu engelleyen örgütsel engellerin karşılaştırmalı bir analiz ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Literatürde yer alan esaslara bağlı kalarak yapılan araştırma sonunda, uygulamanın gerçekleştirildiği özel ilköğretim okulunun öğrenen örgüt özelliklerine haiz olduğu, buna karşın kamu ilköğretim okulunun öğrenen örgüt özelliklerini taşımadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Learning, an important element in terms of affecting the change of individual, organizational and social structures, will occur more effectively when the institutions in social structure turn into learning organizations. Senge (1993) concept of learning organization, constantly changing, evolving and renewing itself described as a dynamic structure. This concept has an important place in all institutions is also a separate meaning for educational institutions. In this context, schools training the human resources, appropriate for the aim of being information society, as individuals that have taken continuous learning as their principles, teachers providing educational and supporting services and their perceptions of learning organization are of the great importance. The study conducted virtue of this importance, in Istanbul, has been serving the public and a private institution serving 95 elementary teachers by surveys, perceptions of the learning organization and organizational barriers that prevent it is to be determined through a comparative analysis. As result of the survey, in the framework of the bases in literature, it has been found out that the state primary school doesn’t have the features of learning organization, unlike the private primary school.

Description

Keywords

Öğrenen örgütler, Öğrenen okul, Örgütsel öğrenme, Learning organizations, Learning school, Organizational learning

Citation

Yumuşak, S. vd. (2012). "Öğrenen örgüt yaklaşımının ilköğretim okulları açısından değerlendirilmesi". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 31(1), 211-231.