Avrupa Birliği’nde bölgesel yenilik sistemlerine yönelik kamu politikaları: Seçilmiş ülke örnekleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012

Authors

Devrim, Fevzi
Dökmen, Gökhan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde önemli düzeyde yenilik farklılıkları bulunmaktadır. Mevcut bu farklılıklar, Birliğin gelişme sürecini olumsuz yönde etkilemekte ve entegrasyon sürecini sekteye uğratmaktadır. Bu nedenle Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde bölgesel yenilik sistemleri önemli bir politika alanı olarak dikkat çekmektedir. Bölgesel yenilik sistemlerini desteklemeye yönelik olarak uygulanan politikalarda ağırlıklı olarak; yenilik ve girişimcilik için uygun ortamın sağlanmasına, kümeleşmenin teşvik edilmesine ve yenilikçi ağ yapıların desteklenmesine öncelik verilmektedir. Ancak bu politikalar, evrensel ve her yerde uygulanabilir olmaktan oldukça uzaktır. Bu açıdan sistemlerin desteklenmesine yönelik politikalar her bir bölge için farklılaştırılmalı ve bölgelerin öznel koşullarına göre tasarlanmalıdır.
There are significant differences in innovation in the European Union member countries. These differences adversely affect the development progress and interrupt the Union's integration process. Therefore regional innovation systems have attracted attention as an important policy area in European Union member countries. Policies to promote regional innovation systems are given priority in the provision of a favorable climate for innovation and entrepreneurship, promotion of clustering and support of network structures. However, these policies are far from being universal and applicable anywhere. In this respect, policies to support regional innovation systems should differentiate for each region and should be designed according to specific conditions.

Description

Bu çalışma, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Fevzi Devrim danışmanlığında Gökhan Dökmen tarafından yazılan “Bölgesel Kalkınmada Yenilik Sistemleri ve Devletin Rolü: Türkiye Örneği” adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Bölgesel yenilik sistemleri, Kamu politikaları, Avrupa Birliği, Regional innovation systems, European Union, Public policy

Citation

Devrim, F. ve Dökmen, G. (2012). "Avrupa Birliği’nde bölgesel yenilik sistemlerine yönelik kamu politikaları: Seçilmiş ülke örnekleri". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 31(1), 1-30.