Marshall Planı Türkiye tarımının gelişmesinde nasıl rol oynamıştır?

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016

Authors

Karaman, Süleyman
Yavuz, Cemile Feyza

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Marshall Planı çerçevesinde Türkiye ekonomisi için Batı Avrupa ekonomisinin tamamlayıcısı olması yönünde politika izlenmiştir. Bu çerçevede, sanayileşen Batı Avrupa ülkelerinin ihtiyacı olan gıda maddelerini Türkiye’den karşılamak için ekonomik yardımlar daha çok tarım sektörünü geliştirici yönde kullandırılmıştır. Marshall Planı kapsamında 1955 yılına kadar Türkiye tarım sektörüne doğrudan yapılan yardım değeri 76.5 milyon $’dır. Bu yardımın % 89’u tarımın makineleşmesi için ayrılmıştır. Tarımın makineleşmesinde önemli rol oynayan traktörler, buğday ve pamuk üretiminin yoğun olarak yapıldığı Adana, Aydın, İzmir, Ankara, Konya ve Eskişehir vilâyetlerine dağıtılmıştır. Traktör artışı ile birlikte üretim yapılan tarımsal alan yaklaşık %60 genişlemiş ve böylece pamuk, patates, mercimek, buğday ve pirinçte üretim artışı sağlanmıştır.
The policies followed within the framework of the Marshall Plan aimed to make the Turkish economy the complement of the West European economy. In this context, economic aid packages were made available to improve the agricultural sector so that Turkey would meet the food needs of the industrializing West European countries. The amount of the direct aid granted to the agricultural sector under the Marshall Plan until 1955 was $76.5 million. 89% of this amount was allocated to the mechanization of agriculture. Tractors, which play an important role in the mechanization of agriculture, were distributed to Adana, Aydın, İzmir, Ankara, Konya and Eskişehir where wheat and cotton were cultivated intensively. With the increase in the use of tractors, the cultivation areas expanded by approximately 60%, thereby increasing the production of cotton, potato, lentil, wheat and rice.

Description

Keywords

Marshall Planı, Tarımsal üretim, Traktör, Yardım, İşlenen alan, Marshall Plan, Tractor, Aid, Cultivated area, Agricultural production

Citation

Karaman, S. ve Yavuz, C. F. (2016). "Marshall Planı Türkiye tarımının gelişmesinde nasıl rol oynamıştır?". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 35(1), 1-14.