Uludağ üniversitesi tıp fakültesini tercih eden öğrencilerin kimi sosyo-demografik özellikleri ve mesleğe bakış açıları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004-08-25

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme) sınavında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanan öğrencilerin bazı sosyo-demografik özelliklerinin belirlenmesi ve bu öğrencilerin tıp eğitimini tercih etmelerini etkileyen nedenlerin ve hekimlik mesleğinden beklentilerinin saptanmasıdır. Bu amaçla, 2001-2002 ve 2002-2003 eğitim yıllarında Tıp fakültesi 1. yarıyıl öğrencilerine cinsiyet, yaşadıkları yer, mezun oldukları lise, tıp fakültesini seçme nedenleri ve hekimlik mesleği ile ilgili beklentilerini içeren bir anket formu uygulanmıştır. Yapılan analizlerde öğrencilerin % 88.9’unun tıp fakültesine isteyerek girdiği ve kendilerine seçme şansı verilseydi % 83.8’inin tekrar tıp fakültesini seçecekleri sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin % 58.8’i Tıpta Uzmanlık Sınavını (TUS) hemen kazanmak istediklerini, % 29.6’sı maddi kazancın meslek özellikleri açısından çok önemli olduğunu belirtmişlerdir. Sonuç olarak, uzun ve zor bir eğitim olan tıp eğitimi ve özverili çalışmayı gerektiren hekimlik mesleğini seçen öğrencilerin, seçimlerini isteyerek yapmış olmaları, seçtikleri mesleğin manevi yönüne daha ağırlıklı olarak önem veriyor olmaları gerek eğitim hayatlarında gerekse çalışma hayatlarında başarılı olmaları için önemli adımlardan biri olarak düşünülmektedir.
The objective of this study is to identify some socio-demographical properties of medical students who preferred Uludag University Faculty of Medicine in university exam and to determine what their initial attitudes are toward the profession. With this purpose, a questionnaire was applied to the students of at the first semester of 2001-2002 and 2002-2003 educational years. According to data analysis, 58.8% of students wanted to pass preresidency exam in medicine immediately, 29.6% thought that economic factors are important in medical profession. 88.9% of students were interested in medicine and if another chance had been given, 83.8% of them wanted to be in the same profession. As a result, medical education is a hard and continuous education and needs self-sacrificing. Students who prefer to be a doctor willingly and give importance to their profession sensibly, will succeed in taking one of the important steps for their career lifes.

Description

Keywords

Tıp öğrencisi, Sosyodemografik özellikler, Meslek seçimi, Mesleki doyum, Medical student, Sociodemographical properties, Career choice, Job satisfaction

Citation

Alper, Z. ve Özdemir, H. (2004). "Uludağ üniversitesi tıp fakültesini tercih eden öğrencilerin kimi sosyo-demografik özellikleri ve mesleğe bakış açıları". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 30(2), 93-96.