Uluslararası ilişkiler’de kimlik analizi ve rol teorisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Uluslararası ilişkiler disiplini oluşturduğu varsayımlar ve teoriler üzerinden devletlerin arasındaki sosyal, siyasal, ekonomik vs. ilişkilerini inceleyen, tarihsel ve sistemsel sonuçlarını analiz eden bir bilimdir. Kimlik, uluslararası ilişkiler disiplininin birey, devlet ve sistem ölçeğinde kavramsallaştırılması için gereken verilerin bütünüdür. Birey, toplumda varoluşsal bir tanımlama kazanır ve karakterini bu tanımlamalar üzerinden inşa eder. Devlet, hem bireyler üzerinden inşa edilerek anlam kazanan hem de sistemsel verilerin karşılığı olan dürtülerle kendini tanımlayan bir mekanizmadır. Sistem ise bütüncül yapıdaki devletlerin ve devlet dışı örgütlerin birbirleriyle ilişkisi ile oluşan değişken düzenin veya düzenlerin karşılığıdır. Bireyler ve devletler, tanımlamalarında “ben” ve “öteki” kavramlarının karşılığını oluştururlar ve bu anlamlandırmalara göre bir kimlik örgüsü belirlerler. Konstrüktivist yaklaşım, 1990’lardan sonra uluslararası ilişkileri maddi verilere tabii yapısından çok daha sosyal verilerin etkisinin olduğu sosyal bir bilim olarak nitelendirerek iç ve dış politikayı kimliksel bir inşa sürecine sokar. Rol teorisi ise yönetim mekanizmasında bulunan liderlerin kimliklerinin devletin iç ve dış politikasına doğrudan etkisini inceleyen bir teoridir.
International relations discipline is a science that is constituted by social, political, economic etc. relations among states on the basis of assumptions and theories and examines the historical and systematical results. Identity is the integrate of the data required for the conceptualization of the international relations discipline on the individual, state and system scale. The individual gains an existential definition in society and constructs his character through these definitions. The state is a mechanism that defines itself both through the construction of individuals and by means of impulses which are corresponding of systematic data. The system is the equivalent of the variable order which is formed by the relationship between the holistic states and non-state organizations. Individuals and States form the equivalent of the concepts of “self” and “other” in their definition, and according to these interpretations they define a pattern of their own identity. Constructivism approach puts domestic and foreign policy in an identity building process by saying that after 1990s, international relations have more social data than material structure. Role theory is a theory that examines the direct effect of the identity of the leaders in the administration mechanism on the domestic and foreign policies of the state.

Description

Jel Kodları: F50, F54, F59
Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Cafer Tayyar Arı'in danışmanlığında Mehmet Ali Ak tarafından yazılan "Kimlik bağlamında Rusya'nın Balkanlar Politikası (Vladimir Putin Dönemi)" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Kimlik, Birey, Devlet, Konstrüktivizm, Rol teorisi, Identity, Individual, State, Constructivism, Role theory

Citation

Ak, M. A. (2019). "Uluslararası ilişkiler’de kimlik analizi ve rol teorisi". Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 38(1), 199-239.