İmalat sektöründe faaliyette bulunan KOBİ’leri yeşil tedarik zinciri uygulamalarına iten nedenler üzerine Bursa ilinde bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı Bursa İlinde imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’leri yeşil tedarik zinciri uygulamalarına iten nedenleri incelemek ve bu nedenlerin işletmelere ait özellikler ile (ISO 14001 belgesine sahip olmak ve ihracat yapıyor olmak) olan ilişkilerini ortaya koymaktır. Veriler 103 işletmeden kolayda örnekleme yöntemiyle toplanmıştır ve SPSS 21 programıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda, KOBİ’leri yeşil tedarik zinciri uygulamalarına iten nedenler üç faktör altında birleşmiştir. Bu faktörler organizasyon dışından kaynaklanan diğer dış itici güçler, finansal itici güçler ve müşterilere dayalı itici güçlerdir. İşletmelere ait özelliklerden ISO 14001 belgesine sahip olmak ve ihracat yapıyor olmak ile bu üç faktör arasında t testi analizi yapılarak, aralarındaki ilişkiler ortaya konulmuştur. Yapılan t testi analizi sonuçlarına göre, işletmelerin ISO 14001 belgesine sahip olmalarıyla, tanımlanan üç itici güç arasında bir ilişki olduğu bulunmuştur. İşletmelere ait diğer özellik olan işletmelerin ihracat yapmalarıyla müşterilerden kaynaklanan itici güçler arasında bir ilişki olduğu bulunurken; diğer dış itici güçler ve finansal itici güçler arasında bir ilişki olmadığı bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları KOBİ’lerin yeşil tedarik zinciri uygulamalarını neden benimsediklerine dayalı bir görüş sağlamaktadır.
The aim of this study is to establish the driving forces why SMES’s involved in manufacturing sector are having to adopt green supply chain management applications in Bursa and also further to establish the relationship between these driving forces for enterprises with a ISO 14001 certificate and export capabilities. The research data was collected by convenience sampling method and analyzed by SPSS21 program. The results of this analysis the reasons why the SME’s are having to adopt green supply chain management applications can be categorized under 3 factor headings. These factors which originate from outside the organization forces, financial driving forces and customer related driving forces. A further relationship is between these enterprises categorized with an ISO 14001 certificate and being an exporting SME and these 3 factors are established by t test analysis. According to these t test analysis there is a relationship between the SMES’s with the 14001 certificate and the 3 factors. It was also established that whilst there is a relationship between customer related driving force in the case of exporting SME’s, there is no relationship with the external and financial factors. The results of this study facilitates a good understanding of why SME’s are having to adopt green supply chain management applications.

Description

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Gülay Kasap'in danışmanlığında Müge Ufuk tarafından yazılan "İmalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerde yeşil tedarik zinciri yaklaşımının uygulanması: Bursa ilinde bir araştırma" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Yeşil tedarik zinciri yönetimi, Yeşil tedarik zinciri uygulamaları, Yeşil tedarik zinciri yönetimine iten nedenler, Green supply chain management, Green supply chain management practices, Drivers of the green supply chain management

Citation

Kasap, G. ve Ufuk, M. (2019). "İmalat sektöründe faaliyette bulunan KOBİ’leri yeşil tedarik zinciri uygulamalarına iten nedenler üzerine Bursa ilinde bir araştırma". Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 38(1), 87-119.