The nuclear armament policy of the united kingdom: why did the uk get involved in the nuclear weapon race?

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

The UK's nuclear armament activities began within the framework of cooperation with the United States. However, the problems in cooperation with the United States have forced the UK to act on its own. The UK in 1952 was the third country to develop its atomic bomb, after the Soviet Union in 1945 and the United States in 1949. This development has led the two countries to a re-establishment in the framework of the US-UK Mutual Defense Agreement signed in 1958. During the Cold War period, the Soviet Union regarded nuclear weapons as a deterrent whereas the United Kingdom considered them as a tool for power and prestige. The end of Second World War with an atomic bomb is one of the most important factors increasing the interest of states in nuclear weapons. Just like the other great powers, the reason for pushing the UK to a nuclear arms race is that the war has ended in this way. The effects of the two world wars (World War I and II) leading to the weakening of the British global power have made it necessary for the UK to identify new strategies. This study discusses the relationship between British nuclear and defense policies. It also analysis the reasons for nuclear weapons.
İngiltere’nin nükleer silahlanma faaliyetleri ABD ile işbirliği çerçevesinde başlamıştır. Ancak ABD ile işbirliğinde yaşanan problemler İngiltere’yi bu konuda tek başına hareket etmeye zorlamıştır. 1945’te ABD ve 1949’da yılında Sovyetler Birliği’nin ardından 1952’de İngiltere kendi atom bombasını geliştiren 3.ülke olmuştur. Bu gelişme sonrasında iki ülke arasında 1958 yılında imzalanan Karşılıklı Savunma Antlaşması çerçevesinde işbirliği yeniden tesis edilmiştir. Soğuk savaş dönemi boyunca nükleer silahlar İngiltere için güç ve prestij aracı olduğu gibi, Sovyetler Birliği’ne karşı bir caydırıcılık unsuru olarak görülmüştür. 2. Dünya Savaşı’nın bir atom bombası ile sona ermesi, nükleer silahlar konusuna devletlerin ilgisini artıran en önemli faktörlerden birisidir. Diğer büyük güçler gibi İngiltere’yi de nükleer silahlanma yarışına iten sebeplerin başında savaşın bu şekilde sonlanmış olması gelmektedir. Bununla birlikte İki dünya savaşının (1. Dünya Savaşı ve 2. Dünya Savaşı) sonuçları itibariyle İngiliz küresel gücünü zayıflatıcı etkiler göstermesi, İngiltere’nin yeni stratejiler belirlemesini gerekli kılmıştır. Bu çalışmada İngiltere’nin nükleer silah politikası ile savunma politikaları arasındaki ilişki tartışılmış ve nükleer silahlanma sebepleri analiz edilmiştir.İngiltere’nin nükleer silahlanma faaliyetleri ABD ile işbirliği çerçevesinde başlamıştır. Ancak ABD ile işbirliğinde yaşanan problemler İngiltere’yi bu konuda tek başına hareket etmeye zorlamıştır. 1945’te ABD ve 1949’da yılında Sovyetler Birliği’nin ardından 1952’de İngiltere kendi atom bombasını geliştiren 3.ülke olmuştur. Bu gelişme sonrasında iki ülke arasında 1958 yılında imzalanan Karşılıklı Savunma Antlaşması çerçevesinde işbirliği yeniden tesis edilmiştir. Soğuk savaş dönemi boyunca nükleer silahlar İngiltere için güç ve prestij aracı olduğu gibi, Sovyetler Birliği’ne karşı bir caydırıcılık unsuru olarak görülmüştür. 2. Dünya Savaşı’nın bir atom bombası ile sona ermesi, nükleer silahlar konusuna devletlerin ilgisini artıran en önemli faktörlerden birisidir. Diğer büyük güçler gibi İngiltere’yi de nükleer silahlanma yarışına iten sebeplerin başında savaşın bu şekilde sonlanmış olması gelmektedir. Bununla birlikte İki dünya savaşının (1. Dünya Savaşı ve 2. Dünya Savaşı) sonuçları itibariyle İngiliz küresel gücünü zayıflatıcı etkiler göstermesi, İngiltere’nin yeni stratejiler belirlemesini gerekli kılmıştır. Bu çalışmada İngiltere’nin nükleer silah politikası ile savunma politikaları arasındaki ilişki tartışılmış ve nükleer silahlanma sebepleri analiz edilmiştir.

Description

Keywords

United kingdom, USA, Cold war, Nuclear armament, Security, İngiltere, ABD, Nükleer silahlanma, Güvenlik, Soğuk savaş

Citation

Akçapa, M. (2018). ''The nuclear armament policy of the united kingdom: why did the uk get involved in the nuclear weapon race?''. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 37(2), 195-220.