Sosyal hizmetlerde kadın konukevleri işlevsel mi?

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kadın konukevlerinin oluşturulma amacının, bir toplumda kadınların uğradığı veya uğrayabileceği çeşitli zararlardan (fiziki, psikolojik, maddi şiddet vb.) korunmalarını sağlamak olduğu söylenebilir. Aslında bir toplumda veya insanların yaşamlarını sürdürdüğü bir ortamda, kadın konukevi sayısının azlığı mutlak şekilde kadınların şiddetten uzak bir hayata sahip oldukları anlamına gelmez. Ayrıca, bahsi geçen bu tür toplumlar itibarıyla kadın konukevi sayısının fazlalığı da bu tür sorunların çözümünde yeterli olmayabilir. Bu düşünceler doğrultusunda çalışmada özellikle Türkiye’de kadın konukevlerinin gelişmiş bir toplum açısından işlevsellikleri incelenecektir. Bu anlamda, çalışmada konunun işleyişi açısından kadın konukevlerine hangi durumda asgari düzeyde ihtiyaç duyulacağı tezi veya argümanı savunulmaya çalışılacaktır.
The aim of establishing female guesthouses is to protect women from possible threats such as physical or psychological violence. Yet the small number of these guesthouses in communities does not necessarily mean there is no violence against women. Indeed, many such establishments would still not be adequate to deal with the problems arising from the violation of women’s rights. The current study assesses the functionality of female guesthouses in Turkey in their communal contexts. The study argues that a minimal number of female guesthouses is required.

Description

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Sevinç Serpil Aytaç 'in danışmanlığında Bircan Reçber tarafından yazılan "İnsan hakları ve sosyal adalet açısından devletin çocuklara ve kadınlara yönelik sunduğu hizmetler: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışanları örneği" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Kadın konuk evi, Sosyal hizmetler, Çalışma, Sosyal hizmetler ve aile bakanlığı, Şiddeti önleme ve izleme merkezi, Kadının statüsü genel müdürlüğü, Ministry of family, Female guesthouse, Labour and social services, Directorate general on the status of women, Violence prevention and monitoring centre

Citation

Rençber, B. (2018). ''Sosyal hizmetlerde kadın konukevleri işlevsel mi?''. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 37(2), 89-110.