Cyber attacks against turkey right after shotting down Russian su-24 aircaraft

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Authors

Darıcılı, Ali Burak

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Russian Federation (RF), which has an effective cyber attack capacity at the global level, does not hesitate to use this capacity as a pressure instrument for the states in which it has problems in foreign policy. Examples of this policy include cyber attacks allegedly carried out against Estonia in 2007, Georgia and Lithuania in 2008, and Kyrgyzstan in 2009. November 24, 2015 Date of Turkish F-16 of airspace after the lowering of a Russian Su-24 aircraft that violate December 14, 2015 date in Turkey's mainly financial institutions that target "DDoS" attacks include similarities with the specified cyber attacks On the other hand, it should be taken into consideration that even though the attacks can be claimed to be of RF origin, the cyber space can easily hide the real identity of the attacker due to its anonymous structure. In this context, it may never be clear that such cyber attacks are planned by RF. This is due to the anonymous structure of cyber space. However, in this article, it will be tried to analyze why cyber attacks are likely to be caused by RF.
Küresel düzeyde etkili bir siber saldırı kapasitesi sahip olan Rusya Federasyonu (RF), bu kapasitesini dış politikada sorun yaşadığı devletlere yönelik olarak bir baskı enstrümanı olarak kullanmaktan çekinmemektedir. Bu politikanın örnekleri arasında RF’nin 2007 yılında Estonya’ya, 2008 yılında Gürcistan’a ve Litvanya’ya, 2009 yılında ise Kırgızistan’a yönelik gerçekleştirdiği iddia edilen siber saldırılar gösterilebilir. 24 Kasım 2015 tarihinde Türk F-16’larının hava sahasını ihlal eden bir Rus Su-24 uçağını düşürmesi sonrasında 14 Aralık 2015 tarihinde Türkiye’nin özellikle finans kurumlarını hedef alan “DDoS” saldırıları ise belirtilen siber ataklar ile benzerlik içermektedir. Öte yandan söz konusu saldırıların RF kaynaklı olduğu kuvvetle iddia edilebilecek olsa bile, siber uzayın anonim yapısı nedeniyle saldırganın gerçek kimliğini rahatlıkla gizleyebilmekte olması da dikkate alınmalıdır. Bu kapsamda bahse konu siber saldırıların RF tarafından planlandığı hiçbir zaman netleşemeyebilecektir. Bu durum siber uzayın anonim yapısından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, bu makale de bahse konu siber atakların yapısı ve bu ataklar kapsamında ortaya çıkan bazı emareler ortaya konmak suretiyle, belirtilen siber saldırıların neden RF kaynaklı olma ihtimalinin yüksek olduğu analiz edilmeye çalışılacaktır.

Description

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Barış Özdal'ın danışmanlığında Ali Burak Darıcılı tarafından yazılan "Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya Federasyonu'nun siber güvenlik stratejilerinin karşılaştırmalı analizi" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Russia, Turkey, Cyber strategy, Cyber attacks, Cyber security, Rusya federasyonu, Siber saldırı, Türkiye, Siber strateji, Siber güvenlik

Citation

Darıcılı, A. B. (2018). ''Cyber attacks against turkey right after shotting down Russian su-24 aircaraft''. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 37(2), 1-10.