Emek üzerinden alınan bireysel gelir vergisi ve sosyal güvenlik katkıları: Türkiye analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kamu gelirleri, ekonomik sosyal hedeflerin gerçekleştirilmesini sağlayan kaynaklarıdır. Toplum refahı için bu kamu gelirlerinin bir toplumda gelir grupları arasında paylaşımı büyük önem arz etmektedir. Bir gelir grubu olarak emek geliri üzerinden alınan bireysel gelir vergisi ve sosyal güvenlik katkıları, emek gücünün yükünü göstermektedir. Bu yük öncelikle emek arz ve talebini etkileyecektir. Emek gücünün mali yükünün yüksekliği sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal birtakım sorunlara da neden olacaktır. Ülke uygulamaları, emek geliri lehine mali yükün dağılımı konusunda teoriyi desteklemektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de emek yükü olarak emek geliri üzerinden alınan bireysel gelir vergisi ve sosyal güvenlik katkılarının bileşimini OECD ülkeleriyle karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Bireysel gelir vergisi ve sosyal güvenlik katkı paylarının bu yükteki payını bilmek alınacak önlemlere de yol gösterici olacaktır.
Public incomes are sources which provide realization of economic and social aims. The share of these public incomes among income groups in a society has big importance for society welfare. Individual income tax and social security contributions are levied on labor income as a kind of income group indicate the burden of labor power. Primarily, this burden affects the demand and supply of labor. The high fiscal burden causes not only economic but also some social problems. The implementations of countries support the theory on the distribution of the fiscal burden favor of labor income. The aim of this study to analyze the combination of individual income tax and social security contributions levied on labor income as the labor burden in Turkey with cooperation OECD countries. Knowing the share of individual income tax and social security contributions within this burden is to lead the way for the measures which will be taken.

Description

JEL: H20, H24

Keywords

Vergi kaması, Emekten alınan bireysel gelir vergisi, Sosyal güvenlik katkıları, Emeğin vergi yükü, Tax wedge, Türkiye, Individual income tax on labor, Social security contributions, Turkey, Tax burden of labor

Citation

Giray, F. (2018). ''Emek üzerinden alınan bireysel gelir vergisi ve sosyal güvenlik katkıları: Türkiye analizi''. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 37(1), 53-79.