Village-city markets in Turkey: a new approach in rural development

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017

Authors

Aktaş, Erkan
Yılmaz, İlkay

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

In this paper “Village-City Markets” (VCM) as a model of rural poverty alleviation are studied. Related literature has been reviewed and comparative static analysis has been done. The VCM model aims to create a market in which rural producers and urban consumers participate. In such a market it is possible that consumers pay less and producers get more for the products they supply. The disappearance of the profit which intermediaries earn will increase consumer and producer surpluses as well as social welfare. The new equilibrium is expected to lead to further increases in demand and supply as well as social welfare.
Bu çalışmada, kırsal yoksulluğu azaltacak bir model olarak "Kent Köy Pazarları" (KÖKEP) modeli irdelenmektedir. Çalışmanın yöntemi, konuyla ilgili literatürün taranması ve karşılaştırmalı statik analiz yapılmasıdır. KÖKEP modeli, kırsal üreticiler ile kentsel tüketicilerin aynı piyasa içerisinde yer almalarını sağlanmayı amaçlar. Bu tür bir piyasada tüketicilerin talep ettikleri ürünleri düşük fiyatla satın alabilmeleri, üreticilerin ise arz ettikleri ürünleri yüksek fiyatla satabilmeleri mümkün olacaktır. Aracıların elde ettikleri kârın ortadan kalkması, üretici ve tüketici rantlarının ve sosyal faydanın artmasını sağlayacaktır. KÖKEP modelinin uygulanmasıyla ortaya çıkacak olan yeni dengede, hem talep hem de arz artışının olması ve bu sayede toplam refahın artması beklenmektedir.

Description

Jel Classification: D 30, D 40, D 41

Keywords

Rural poverty, VCM, Turkey, Kırsal yoksulluk, KÖKEP, Türkiye

Citation

Aktaş, E. ve Yılmaz, İ. (2017). "Village-city markets in Turkey: a new approach in rural development". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 36(2), 1-21.