Tavuk, yerli ördek ve güvercinlerde plexus brachialis’ in oluşumu ve plexus oluşumuna katilan temel rami̇ ventrales'teki̇ sinir fasci̇culus'larinin sayı, çap, yerleşim ve dağıtımlarının makroanatomik ve subgros i̇ncelenmesi̇

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çalışmada 10 'ar adet tavuk, yerli ördek ve güvercin kullanıldı. Plexus brachialis 'in oluşumuna katılan ramus ventralis'ler, plexus gövdesi ve ondan çıkan sinirler diseke edildi. Morfolojik bulgular tespit edildikten sonra 0.2-0.4 cm. kalınlığında enine sinir kesitleri alındı. Sinir kesit yüzeyleri boyandıktan sonra incelendi. Plexus brachialis'in, tavuk ve ördekte C13. C14, C15, Th1 ve Th2, güvercinde ise C11, C12, C13 ve Th1 tarafından oluşturulduğu gözlendi. Ramus ventralis'ler birer adet sinir fascicul'ü içermekle olup, en büyük çaplı olanı tavuk ve ördekte C15, güvercinde ise C13'ün olduğu saptandı. Plexus brachialis, columna vertebralis 'in ventrolateral'inde, scapula'nın ventral'inde, ingluves 'in caudal'inde şekillendiği görüldü. Plexus brachialis'in, ramus ventralis'ler arasında gerçekleşen fascicul alış-verişi ile oluştuğu gözlendi. Plexus'u oluşturan ramus ventralis'lerdeki fascicul sayısının üç türde de plexus gövdesindeki fascicul sayısından daha az olduğu saptandı.
In the study 10 chickens, 10 domestic ducks and 10 pigeons were used. Ventral branches forming brachial plexus, plexus body and the leaving nerves were dissecated. After the determination of morphologic findings, 0.2-0.4 cm width sections were taken. Nerve cut faces were dyed and examined. Brachial plexus was observed form, from C13, C14, C15, Th1 and Th2 in chicken and duck, and from C11, C12, C13 and Th1 in pigeon. Ventral branches contained one nerve fascicle; the one with biggest diameter was C15 in chicken and in duck, and C13 in pigeon. Brachial plexus observed to form at the ventrolateral of vertebral column, at the ventral of scapula and caudal of crop. Brachial plexus was seen to be formed by fascicul merging between ventral branches. The number of fascicles ventral branches forming plexus were found to be less than the number of fascicles of plexus body in all three species.

Description

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsünde Prof.Dr.Ali BAHADIR'ın danışmanlığında Hüseyin YILDIZ tarafından yazılan "Tavuk, yerli ördek ve güvercinlerde Plexus Brachialis'in oluşumu ve plexus oluşumuna katılan Temel Rami Ventrales'teki Sinir Fasciculus'larının sayı, çap, yerleşim ve dağılımlarının makroanatomik ve subgros i̇ncelenmesi̇" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Tavuk, Yerli ördek, Güvercin, Plexus brachialis, Sinir fasciculü, Chicken, Native duck, Pigeon, Brachial plexus, Nerve fascicle

Citation

Yıldız, H. ve Bahadır, A. (1998). “Tavuk, yerli ördek ve güvercinlerde plexus brachialis’ in oluşumu ve plexus oluşumuna katilan temel rami̇ ventrales'teki̇ sinir fasci̇culus'larinin sayı, çap, yerleşim ve dağıtımlarının makroanatomik ve subgros i̇ncelenmesi̇”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(1-2-3), 65-78.