Dondurulmuş köpek spermasının kullanım avantajları ve dezavantajları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2000-11-18

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Köpek spennasının dondurulmasında etkili olan yöntemler köpek yetiştiriciliginin temelini oluşturmuştur. Köpek spermasının dondurulmasında kullanılan metotlar ve etkileri kimi araştırıcılar tarafından incelenmiştir. Spermanın uzun süreli saklanması derin dondurma yöntemi ile gerçekleştirilebilir. Spermanın dondurulması işle minde bir çok faktörün etkili olduğunu bildiren pek çok araştırıcı bu uygulamanın çok dikkat gerektirdiğini vurgu lamışlardır. Dondurulmuş köpek spennasının kullanımının en büyük yararlarından birisi farklı ülkelerden köpek ırklarının yetiştirilebilme kolaylığıdır. Dondurulmuş spermanın bir avantajı da fazla sayıda damızltk köpeğin yetiştirilmesine gerek olmayışıdır. Değerli genetik hatlar, dondurulmuş spermanın depolanması ile korunabilmektedir. Spermanın alınıp dondurulması ve depolanınası ile arzu edilen bazı karakterleri taşıyan yeni nesiller üretmeye devam edilebilmektedir. Dondurul muş permanın diğer bir avantajı da köpeklerin seçilmiş eşleri ile çiftleşrnek üzere yapacakları uzun yolculukların önüne geçilmesidir. Dondurulmuş spennanın dezavantajı ise pahalı ekipman gerektinnesidir. Dondurulmuş sperma zaman problemini ortadan kaldırmakta, sperma kullanılabilir mevcut halde bulunduğundan ste ildiği zamanda ve yerde kullanılabilmektedir. Dondurulmuş-çözündürülmüş sperma genetik materyali korunmasından ve kullanılmaya hazır bulunmasından dolayı köpeklerde tohumlama amacıyla gittikçe artarak kullanılmaktadır.
Methods being effective on dog semen freezing form basic principals in dog breeding. Methods and their effects used for dog serneo freezing were investigated by some researchers. Many investigators reporting that a lot offactors affect serneo freezİng procedure have emphasized the improtance ofbeing very cautious Serneo can be stored by deep freezing for long period. One of biggest m erit of use of frozen dog serneo is to provide convenience for breeding dog races from different countries. Another advantage of using frozen dog semen is that it does not require lots ofmale dogs for breeding. Valuable genetic Jines can be saved by storing frozen dog semen. By taking, freezing and storing of semen, new offspring having some desired characteristics can be produced continously. Another advantage of frozen semen is to prevent travel of dogs for breeding. However, disadvantage of semen freezİng is require expensive equipments. Time is not a problem with frozen semen. By freezing, semen is available at any place when it is needed. Recently, because of saving genetic material and being avaible for use frozen-thawed semen has been used increasingly for artifıcial insemination in dogs.

Description

Keywords

Köpek, Dog, Semen, Freezing, Advantage, Disadvantage, Sperma, Dondurma, Avantaj, Dezavantaj

Citation

Günay, Ü. ve Soylu, M. K. (2000). "Dondurulmuş köpek spermasının kullanım avantajları ve dezavantajları" Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(3),147-152.