Farklı mekanik özelliklerdeki dökme demirlerin işlenebilirliklerinin karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-11-30

Authors

Tuzer, Ahmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tez çalışmasında farklı mekanik özelliklere sahip küresel grafitli dökme demirlerin işlenebilirliği karşılaştırılmıştır. Katı çözelti ile güçlendirilmiş ferritik küresel dökme demirlerin (SSF) yeni bir malzeme olmasından dolayı, küresel dökme demirlere göre işlenebilirliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Kesme parametrelerinin her iki malzemede yüzey pürüzlülüğü ve kesici aşınmasına olan etkileri incelenmiştir. Optimum kesme şartlarının belirlenerek daha uzun takım ömrüne ve daha iyi bir yüzey kalitesine ulaşmak hedeflenmiştir. Yapısında bulunan yüksek silisyum nedeniyle tam ferritik yapı gösteren ve parça genelinde homojen ve dar bir aralıkta mekanik özelliklere sahip olan SSF malzemenin, ferritik/perlitik yapıda bulunan ve daha geniş bir aralıkta mekanik özelliklere sahip olan küresel grafitli dökme demirlere göre işleme yönünden avantaj ve dezavantajlarının araştırılmıştır.
In this thesis, machinability of ductile graphite cast irons with different mechanical properties were compared. It is aimed to compare the machinability of solid solution reinforced ferritic spheroidal cast irons (SSF) with respect to ductile cast irons, as it is a new material. The effects of cutting parameters on surface roughness and tool wear in both materials were investigated. By determining the optimum cutting conditions, it is aimed to reach a longer tool life and a better surface quality. The advantages and disadvantages of the SSF material, which shows a full ferritic structure due to the high silicon in its structure and has a homogeneous and narrow range of mechanical properties throughout the part, in terms of machining compared to spheroidal graphite cast irons with ferlitic / perlitic structure and a wider range of mechanical properties have been investigated.

Description

Keywords

Küresel grafitli dökme demirler, Katı çözelti ile güçlendirilmiş küresel grafitli dökme demirler, İşlenebilirlik, Ssf, Yüzey pürüzlülüğü, Takım ömrü, Ductile graphite cast iron, Solid solution reinforced ferritic spheroidal cast iron, Machinability, Surface quality, Tool life

Citation

Tuzer, A. (2020). Farklı mekanik özelliklerdeki dökme demirlerin işlenebilirliklerinin karşılaştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.