Sağlık hizmeti krizi: Reformlar ve krizi aşma yaklaşımları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012

Authors

Günaydın, Davuthan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

1980’li yılların başından itibaren gelişmiş ve gelişmekte olan pek çok ülkenin sağlık hizmetlerinde köklü reformlara giriştikleri görülmektedir. Bu reformların nedeni olarak her ne kadar sağlık hizmetlerinin kalitesini artırma ya da evrensel kapsayıcılığı sağlama olduğu iddia edilse de gerçekte amaçlanan, artan sağlık hizmetleri maliyetlerine vatandaşların ortak edilmesi ya da kamunun sunduğu sağlık hizmetlerinin özel sektöre devredilmesidir. Bu amaçla hayata geçirilen en önemli reform girişimi, merkezi otoritenin yetkilerinin daha alt kamu birimlerine ya da özel sektöre devredilmesini öngören desentralizasyondur. Diğer yandan maliyetlerde yaşanan patlamaların kamu maliyesi üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla, maliyet kısıtlamaları ve maliyet paylaşımı uygulamalarının da hayata geçirildiği görülmektedir. Bu reform sürecinde gelişmekte olan pek çok ülkenin, evrensel kapsayıcılığa sahip bir sağlık sistemi kurmaya giriştiği de görülmektedir.
Since the beginnig of 1980, we have seen lots of developed and developing countries’ going about rooted reforms on health service. Although it is claimed that the reasons for these reformsa re to increase the quality or to set universal coverage of health service, the real aim is to participate citizens to increasing health cost or to sublet public health service to private sector. Fort this reason the most important reform attendance to enliven is decentralization which foresee the sublet of central authority to lower part of public units or to private institution. Moreover to reduce the effects of cost explosion on public finance cost restriction and coast sharing applications are applications are seen. In this reform process plenty of developing countries’ setting up health system which has üniversal coverage are also observed.

Description

Keywords

Sağlık hizmetleri, Desantralizasyon, Sağlık hizmetleri krizi, Evrensel kapsayıcılık, Maliyet paylaşımı, Maliyet kısıtlamaları, Health service, Decentralization, Health service crisis, Universal coverage, Cost sharing, Cost restriction

Citation

Günaydın, D. (2012). "Sağlık hizmeti krizi: Reformlar ve krizi aşma yaklaşımları". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 31(2), 195-227.